В Русия театрален режисьор и драматург са изправени пред съд

...
В Русия театрален режисьор и драматург са изправени пред съд
Коментари Харесай

Русия съди режисьор и драматург за пиеса, която „оправдава тероризма“

В Русия сценичен режисьор и драматург са изправени пред съд по обвинявания, че в своя пиеса оправдават тероризма. Обвинените Женя Беркович и Светлана Петричук са в пандиза към този момент година. Властите настояват, че пиесата им „ Финист- явен сокол “, която споделя за дами, срещнали се в обществените мрежи с ислямисти, оправдава тероризма, предаде „ Асошиейтед прес “.

В Русия оправдаването на тероризма е закононарушение и е наказуемо с до 7 година затвор. Беркович и Петричук отхвърлят обвиняванията, които са им повдигнати.

Беркович съобщи през вчерашния ден, 20 май, пред съда, че е сложила пиесата, с цел да предотврати тероризма, а Петричук повтори думите ѝ, като сподели, че я е написала, с цел да предотврати събития като тези, разказани в пиесата.

 Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София 1 мин. Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София  Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми 2 мин. Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 4 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София 1 мин. Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София  Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми 2 мин. Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 4 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер

Адвокатите на обвинените акцентираха, че пиесата е била подкрепена от съветското Министерство на културата и е получила премията „ Златна маска “ - най-престижната театрална премия в Русия.

Той е приет за отговорен за дискредитиране на въоръжените сили

През 2019 година пиесата е била прочетена на затворнички в женски затвор в Сибир, а съветската държавна работа за осъществяване на наказванията я е похвалила на своя уеб страница, означи юристът на Петричук.

Делото против Беркович и Петричук провокира отвращение в Русия. Отворено писмо в тяхна поддръжка е подписано от над 16 000 души.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР