Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На

...
Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На
Коментари Харесай

С щвейцарското правило по-старите пенсии изостават в осъвременяването

Депутатите се събират на изключително съвещание на Народното събрание. На него би трябвало да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев по отношение на идното нарастване на пенсиите от първи юли. 

Депутати от една от парламентарните групи са внесли план на решение, с което да задължат държавното управление да поддържа решението на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт за покачване на пенсиите с 11 %. Повод за оферти план е информация, появила се в общественото пространство, че поради упования по-нисък растеж на инфлацията осъвременяването по така наречен швейцарско предписание може да е 10%.

Христина Христова, някогашен министър на труда и обществената политика, изясни пред БНР, че този метод за осъвременяване на пенсиите работи от 2000 година. 

" Заложен е в Кодекса за обществено обезпечаване. Процентът, който се получава за осъвременяване, се залага в бюджета на страната и на Държавното публично обезпечаване.

Бюджетът се приема през миналата година. Няма по какъв начин да се работи с дефинитивни данни. Има едно неписано предписание, че в него се залага това, което би трябвало да стигне.

Осъвременяването става по " швейцарското предписание " с решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Експертите на Осигурителния институт са длъжни да приготвят отчет с последните данни на статистиката за инфлацията и междинния застрахователен приход за миналата година. Така е станало и в този момент.

" Не зная някой да е правил опит да взима решения с по-малкия %. При състояние, че парите са обезпечени в бюджета? ", попита Христова.

Тя попита дали не е време да се намерения това ли е най-хубавият механизъм за осъвременяване на пенсиите – така наречен " швейцарско предписание ".

Христова уточни, че някои от пенсиите " изостават ", изключително по-старите.

" Има други способи – да вземем за пример да се усили тежестта на всяка година прослужено време. Това дава визия за продължителния принос на човек към песионната система ".

Тя уточни, че пенсионните осигуровки не са дребни. 

" 17.8% от приходите. Въпросът е да не се натоварват доста и работещите хора ".

Бившият обществен министър означи, че понижава броят на работната мощ и в бъдеще може да се основат проблеми с устойчивостта на пенсионната система.

Задължителното в допълнение пенсионно обезпечаване не можа да изиграе ролята, която се очакваше, изясни още тя в предаването " Преди всички ". 

" Нямаше време и да се състои по този начин, както е планувано в законодателството. Това е капиталова пенсионна скица ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР