България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в

...
България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в
Коментари Харесай

България с едни от най-високите нива на енергийна бедност в Евросъюза

България резервира едно от най-високите равнища на енергийна беднотия в Европейския съюз и все пак изостава с въвеждането на предпазен механизъм за енергийно бедните семейства. 

Това сочи отчет Института за стопански проучвания на Българска академия на науките за предходната година.

Ниските приходи и високите разноски за сила слагат в България на дъното –  измежду европейските страни с максимален дял на семействата, които не могат да поддържат дома си съответно топъл.

От отопление пестят работещи небогати, които съгласно последните данни на Националния статистически институт за 2023 година са 10%, и пенсионерите с пенсия под линията на беднотия, които са покрай 350 000 души.

92% от постройките у нас с невисок клас на енергийна успеваемост и едвам 4% от многофамилните здания са санирани по националните стратегии, дружно с утвърдените в първата фаза 3400.

Въпреки релативно най-ниските цени на енергийните носители в България делът на разхода за сила от разполагаемия приход на семействата остава най-голям измежду всички страни членки в Европейския съюз.

Докладът предлага въвеждане на механизъм за обществена търпимост на цените на електрическата енергия при либерализацията на пазара, който да разписва ясна канара на диференциране на поддръжката съгласно приходите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР