Днес се навършват 32 години от създаването на мрежата от

...
Днес се навършват 32 години от създаването на мрежата от
Коментари Харесай

Днес екоминистерството отбелязва 32 години „Натура 2000“ в Европейския съюз

Днес се навършват 32 години от основаването на мрежата от предпазени зони „ Натура 2000 “ в Европейския съюз /ЕС/. Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ с Регионалните инспекции по околната среда и водите, дирекциите на националните паркове, басейновите дирекции и Изпълнителната организация по околна среда отбелязва Европейския ден на „ Натура 2000 “ с голям брой събития. С тази своя самодейност Министерство на околната среда и водите и районните структури показват ангажираността си , показват политиката на ръководство и дават публичност пред обществеността за значимостта от опазването , поддържането и възобновяване на естествените местообитания и типове от екологичната мрежа „ Натура 2000 “ в България.

Структурите на екоинистерството са организирали осведомителни и просветителни акции, визити на предпазени зони , разчистване на терени , открити уроци , образования , полемики , изложения, креативен състезания за деца и възпитаници, както и други събития. За присъединяване можете да се запознаете с програмата за Европейския ден на „ Натура 2000 “.

Междувременно службите на Европейската комисия в партньорство с платформа с нестопанска цел за вписване на наблюдения на всички типове диви животни, растения и гъби Observation.org провежда BioBlitz „ Natura 2000 Day 2024 “ за държавите-членки на Европейски Съюз, като всеки искащ може да взе участие. По време на BioBlitz участниците би трябвало да потърсят колкото се може повече растителни и/или скотски типове в избрана територия за избран интервал от време. Той ще се организира в интервала от 18 до 26 май , като България взе участие с границите на предпазена зона BG0000241 „ Сребърна “ по Директивата за птиците и по Директивата за естествените местообитания. Желаещите участници следва да се записват в интернет уеб страницата на платформата или приложението ѝ Obsidentify. Така в интервала от 18 до 26 май участниците ще могат да качват своите наблюдения на типове посредством фотография с информация за местоположението им. Софтуерът прави автоматизирано различаване на снимковия материал и предлага няколко разновидността за растителен или скотски тип, от които участникът избира най-подходящия, а след това екип от специалисти ще ревизира достоверността на наблюденията . Цялата събрана информация в платформата е обществено налична за обществеността.

Също на 29 май по време на Зелената седмица на Европейски Съюз в Брюксел ще се организира публична гала по връчване на 7-мите Европейски награди „ Натура 2000 “ . Те отличават организации или лица с високи триумфи в природозащитата и опазването на околната среда. На церемонията ще бъдат оповестени спечелилите от 5 категории : трансгранично съдействие, взаимна работа за природата, запазване на морето, запазване на сушата и връзка, включително и отличеното лице с принос в природозащитата от избора (наградата) на жителите на Европейски Съюз.

Министерство на околната среда и водите напомня, че на 21 май 1992 година е призната Директивата на Европейски Съюз за местообитанията и е утвърдена стратегия LIFE . Тази инструкция, дружно с Директивата на Европейски Съюз за птиците (приета през 1979 г.), основават мрежата от предпазени зони в Европейски Съюз, наречена „ Натура 2000 “. За да се означи основаването на мрежата „ Натура 2000 “ и за да се почетат напъните на всички, дали своя труд за ръководството ѝ, със специфична Декларация, подписана през 2017 година от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета на Европейски Съюз и Комитета на районите, афишира 21-ви май за Европейски ден на „ Натура 2000 “.

Старият град на Велико Търново с неговите пет направления: Истории от предишното и сегашното

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР