По думите му авиокатастрофата, причинила смъртта на президента на Иран

...
По думите му авиокатастрофата, причинила смъртта на президента на Иран
Коментари Харесай

Георги Милков: Инцидентът с Раиси няма да има ефект върху стратег...

По думите му авиокатастрофата, предизвикала гибелта на президента на Иран по всяка възможност е случай. Той направи паралел със гибелта на Касим Сюлеимани.

 

" Касим Сюлеимани беше извънредно значим за политиката на агресия на Иран в Близкия Изток и основна фигура във връзка с тази доста фина механика, която Иран държеше с така наречен си проксита в Близкия изток. Има една основна разлика - Касим Сюлеимани беше екзекутиран на процедура - в непозната страна, до момента в който каца на летището. Там кортежът му беше обстрелван с ракети. Докато тук в тази ситуация с президента с Раиси мисля, че става дума за случай, който се дължи на факторите, които усилват риска при хвърчене - остарял авиопарк, а също и доста неприятно време. Този американски хеликоптер е минимум на 45 година Последните 30 години повече от 1500 иранци са умрели в авиокатастрофи. Тези самолети са остарели и падат поради ембаргото. Санкциите вършат по този начин, че Иран не може да купува нови самолети, не може да купува аварийни елементи, с цел да ги поддържа. Както виждаме целият държавен уред на Иран употребява остарели летателни апарати. Имаме и извънредно неприятно време. Стара техника, неприятно време, остава и пилотска неточност и няма потребност да отиваме към тайни теории ", счита Милков.

Журналистът бе безапелационен, че гибелта на един, двама, пет или 10 високопоставени чиновници не може да промени обстановката, тъй като Иран е с доста комплициран уред.

 

" На процедура президентът е втора фигура след висшия водач на страната. Покойният външен министър Хосеин Абдолахиан беше един от доста надарените ирански дипломати и описах моите персонални усещания от него през 2022 година Той беше същински ценител на арабския свят, какъвто беше и Касим Сюлеимани, въпреки че те работеха в две напълно разнообразни сфери. Сюлеимани имаше боен бекграунд, по този начин и умря, до момента в който Хосеин Абдолахиан беше посланик и той направи пробива със Саудитска арабия през 2022 година Което беше платформа за сключване на контракта през 2023 година сред Саудитска арабия и Иран ", посочи Милков.

Експертът проучва и възможните имена за идващ президент на страната. Изборите в Иран са планувани за 28 юни.

 

" Преглеждайки имената на възможните претенденти за президент аз виждам единствено две имена на малко по-умерени политици - Али Лариджани, началник на Народното събрание на Иран преди години и Джафат Зариф, който беше външен министър по времето на предходния президент Рохани. Всички останали са в спектъра на консерватори и твърди хардлайнери. Когато пристигна време за избиране на нов висш водач на Иран, тогава можем да чакаме смяна ", добави експертът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР