Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса

...
Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса
Коментари Харесай

ЕС ще преговаря с африкански страни за създаването на мигрантски центрове

Европейският съюз ще стартира договаряния с африканските страни по въпроса дали са готови да основат на своя територия така наречен районни платформи за докарване на мигранти, заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг " той сподели, че едно европейско съглашение за основаването на такива центрове изисква партньорско съглашение със страните от Северна Африка, които са ситуирани или непосредствено на Средиземно море, или в региона Сахел.

„ Това би трябвало да договорим сега”, добавя Йотингер.

По-рано той е намеквал, че за тези центрове могат да бъдат заделени 6 милиарда евро европейски средства.

Изданието осведоми, че Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани от Комисията като най-подходящи претенденти, въпреки че Йотингер не показва съответна страна.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна таман поема ротационното председателство на Европейски Съюз, сподели през вчерашния ден, че е значимо обособените страни от Европейски Съюз да употребяват връзките си с африканските страни, с цел да намерят решение на европейски въпрос с убежищата. Той по-конкретно загатна Италия и Либия, както и Испания и Мароко.

Никоя северноафриканска страна не е дала сигнал, че би желала да одобри на територията си нужната инфраструктура. Няколко страни, в това число Египет, Либия и Мароко, отхвърлиха концепцията, написа NOVA.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР