Инвазивно речно чудовище се е превърнало в голям проблем за

...
Инвазивно речно чудовище се е превърнало в голям проблем за
Коментари Харесай

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

Инвазивно речно страшилище се е трансформирало в огромен проблем за локалната дива природа в някои елементи на Съединени американски щати и Канада. Плоскоглавият сом е на път да се трансформира във висш див звяр, защото си проправя път през Америка и е открит чак в Канада.

(Във видеото може да научите повече за: 3 митични, морски чудовища, които може би в действителност съществуват!)

Плоскоглавият сом (Pylodictis olivaris) в действителност е речно страшилище, като най-тежкият регистриран образец е с тегло 55,79 кг и дължина над 1,55 м . Тъй като са най-вече нощни ловци, те се хранят през нощта и търсят жива плячка - само че защото се отдалечават от родните си води, те похапват всевъзможни живи същества, които природозащитниците биха предпочели да не похапват.

Мисисипи и Мексиканският залив са техните родни води, само че от 50-те години на предишния век насам те са въведени от риболовци в западната част на Съединени американски щати, като са попаднали в системи, които се отводняват по атлантическото крайбрежие. През 2023 година Кабинетът на губернатора Уес Мур (Мериленд) разгласи, че Мур приканва федералното държавно управление да разгласи разширяващата се популация на инвазивните типове риби - в това число плоски сомове - за " продължаващо злополучие за комерсиалния лов на риба във водите на залива Чесапийк в Мериленд ".

Защо? Защото просто ядат толкоз доста.

" Те ще бъдат един от върховите хищници във всяка система, откакто основат тези популации. Ако могат да го поберат в устата си, те ще го изядат " , оповестява The Telegraph of Macon, съгласно който биологът от отдела за диви животни на Департамента по естествени запаси на Джорджия Джоел Флеминг е споделил пред McClatchy News.

Една от аргументите за продължаващото разпространяване на тези типове е плодовитостта на някои от женските, които според от размера си могат да снесат приблизително по 100 000 яйца едновременно. Тези яйца са предпазени от мъжкия, до момента в който се излюпят малко повече от седмица по-късно, а потомството стартира да яде първата си жива риба, когато доближи дължина от към 10 см (4 инча).

Апетитът на сома пораства и той може да продължи да си проправя път през локалната дива природа в продължение на към 30 години . Потенциалът им да нанасят вреди на локалните екосистеми значи, че чиновниците по запазване на дивата природа към този момент предизвикват рибарите да оповестяват за уловените плоски сомове и - което е извънредно значимо - да не ги пускат назад в природата.

А какво да се прави с уловените инвазивни речни чудовища? При изискване, че водата е чиста, те са отличен източник на храна, а и са апетитен метод за излизане от рецесията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР