Едва няколко болници в страната предприемат модерно и качествено лечение

...
Едва няколко болници в страната предприемат модерно и качествено лечение
Коментари Харесай

Ваш близък е с инсулт? Ето къде бързо да го закарате

Едва няколко лечебни заведения в страната подхващат съвременно и качествено лекуване на исхемичния инсулт. Първенец по брой тромболизи и тромбектомии (съответно - разграждане на тромби и отстраняването им - б.р.) е болница " Св. Анна " в София, следвана от Клиниката по неврохирургия на проф. Николай Габровски в " Пирогов ", сочи разбор на Индекс на лечебните заведения за последната година. 

Общият брой на процедурите по тромболизи в страната е над 1000, само че те се концентрират едвам в няколко лечебни заведения. 

Общо 41 858 са случаите на исхемични инсулти, които са били лекувани в 130 лечебни заведения у нас през предходната година. Те са с над 2000 повече спрямо миналата година.

Процентите на пациентите, които са получили съвременно лекуване под формата на тромболиза или тромбектомия обаче, остават извънредно ниски – 2.5% и 0.1%. Реално нарастване по отношение на 2021 година при приложението на тези съвременни способи няма, сочи още справката, представена от профилираната здравна медия Clinica.bg. 

През предходната година 87 или две три от всички 130 лечебни заведения с контракт със здравната каса за лекуване на исхемични инсулти са декларирали предпочитание да вършат и тромболизи.

Реално обаче тази процедура са осъществявали едвам половината – 44 лечебни заведения. В тях са осъществени общо 1030 тромболизи или модерното лекуване е било приложено при 2.5% от всички пациенти. 

В същото време съгласно разнообразни медицински изследвания показани са тромболиза са над 20 и даже над 24 % от всички пациенти с инсулт. На процедура това значи, че у нас процедурата се ползва 10 пъти по-рядко от вероятното, което попречва намаляването на инвалидизацията им.

За поредна година водач в тази активност е УМАБЛ „ Св. Анна " в София, където са осъществени 277 от всички тромболизи в страната. След нея се подреждат регионалните лечебни заведения в Хасково, Кърджали, „ Св. Марина " във Варна, „ Св. Георги " и „ Св. Пантелеймон " в Пловдив, „ Медика " в Русе и институтю " Пирогов ". 

За миналата година обаче у нас има едвам 49 тромбектомии в 4 лечебни заведения – „ Св. Анна ", Пирогов и „ Аджибадем Сити Клиник Токуда " в София, както и в „ Св. Марина " във Варна.

В останалите три лечебни заведения с контракт за тази активност с касата – ВМА и „ Св. Ив. Рилски " в София, „ Св. Георги " в Пловдив, „ Сърце и Мозък " в Плевен, няма осъществена нито една процедура.

И тук водач в интервенциите е „ Св. Анна " - 32 тромбектомии, следвана от Пирогов – 12.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР