През последните 20 години качеството и на яйцеклетките, и на

...
През последните 20 години качеството и на яйцеклетките, и на
Коментари Харесай

Качеството и на яйцеклетките, и на сперматозоидите на българите постепенно намалява

През последните 20 години качеството и на яйцеклетките, и на сперматозоидите на българите последователно понижава. Причините са свързани с нездравословния метод на живот, химизацията на храните, обездвижването, използването на горещи душове и вани, тесните облекла. В основата на това е забързаният метод на живот. Това сподели ембриологът доктор Десислава Тачева в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

По думите й репродуктивната медицина се развива доста бързо. „ Една от най-модерните технологии е опцията да инжектираме в яйцеклетката морфологично естествен сперматозоид с нарастване до 5-6000 пъти, можем да определим имплантационния прозорец – времето, в което дамата може да забременее, можем на 3-5 дневни ембриони да определим дали са носители на генетично заболяване. Всичко, което се ползва в развита Европа и Съединени американски щати, се ползва и в България “, сподели още тя.

Средните равнища на Антимюлеровия хормон при българките са по-ниски спрямо другите популации, съобщи и акушер-гинекологът доктор Явор Владимиров.

„ Това значи по-трудно зачеване, по-висок риск от спонтанни аборти и по-ниска успеваемост на инвитро процедурите. Някои от евентуалните аргументи са стресът, околната среда, качеството на живот, контрацептивите, свръхтеглото. Репродуктивната система е едно цяло и всички хормони си кореспондират между тях. Съвременната българка от повече от 20 години употребява интензивно контрацептиви. Сега учените търсят салдото сред пазенето и възрастта на яйчниците “, сподели той.

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР