Напредъкът по ключовите проекти за нови ядрени мощности в България,

...
Напредъкът по ключовите проекти за нови ядрени мощности в България,
Коментари Харесай

Енергийният министър е в САЩ и работи за бъдещето на атомната ни централа

Напредъкът по основните планове за нови нуклеарни мощности в България, диверсификацията на свежо и съхранението на отработено нуклеарно гориво, както и вероятностите за потребление на дребни модулни реактори за сполучлив и навременен отговор на провокациите, свързани с декарбонизацията и енергийната сигурност – това бяха измежду главните тематики на първото съвещание на Управляващия комитет по Междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарната стратегия за цивилен цели на България, съощават от енергийното министерство.

Заседанието се организира в Департамента по енергетика на Съединени американски щати във Вашингтон, където министърът на енергетиката Владимир Малинов е на работно посещаване. В Управляващия комитет взе участие и изпълнителният шеф на " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " Петьо Иванов. От американска страна в съвещанието взе участие помощник-секретарят по интернационалните въпроси в Департамента по енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт.

" Сътрудничеството ни с Вашингтон е основно за развиване на нуклеарния бранш у нас и за реализиране на задачите, свързани с виновното потребление на нуклеарната сила, задоволяването на потребностите от чиста сила, поддържането на високо ниво на запазване на околната среда ", акцентира Владимир Малинов по време на съвещанието на Управляващия комитет за създаване на нови нуклеарни мощности.

" България желае нуклеарната й стратегия да продължи да дава отговор на най-високите стандарти за нуклеарна сигурност, сигурност, надеждност и успеваемост. Страната ни има сериозен интерес от потреблението на експертизата на държавните специалисти, регулаторните органи и нуклеарната промишленост на Съединени американски щати при поддържането на тази цел ", съобщи още той.

Основна тематика на първото съвещание на Управляващия комитет бе нуждата от навременна реализация на плана за създаване на нова нуклеарна мощ у нас с технология AP1000.

През април завърши осъществяването на контракта за даване на услуги за първични инженерингови действия и планиране за построяването на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй " с реализатор Уестингхаус.

Това дава опция на плановата компания “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " да изготви процедура за избор на реализатор и осъществяване на договаряния за обезпечаване на заемно финансиране по плана, стана ясно по време на съвещанието.

По отношение на финансирането на плана министър Малинов напомни, че според решение на Народното събрание от 18.12.2023 година приходите от продажбата на оборудването за плана АЕЦ “Белене " би трябвало да бъдат употребявани само за построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй ".

Обсъден бе и въпросът за съдействие сред страните в процеса по ръководство на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, които се получават в следствие от активността на централата.

От американска страна бе показан и опитът в създаването и потреблението на дребни модулни реактори.

По думите на министър Малинов в дълготраен проект за България би представлявало интерес да употребява и тази технология за произвеждане на чиста сила.

Като образец за към този момент реализирана диверсификация в дълготраен проект за българската атомна централа Владимир Малинов посочи стратегическото значение на към този момент доставените първи количества свежо нуклеарно гориво, създадено от Уестингхаус за АЕЦ " Козлодуй “.

“Предстои в границите на провеждащия се сега планов годишен ремонт на 5-ти блок на централата да бъдат заредени първите 43 касети с американско гориво ", добави той.

След съвещанието на Управляващия комитет министър Владимир Малинов организира двустранна среща с помощник-секретаря по интернационалните въпроси в Департамента по енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт.

Двамата бяха безапелационни, че страните ще продължат да надграждат отличното си съдействие за гарантиране на енергийната сигурност в района.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР