Знаете как в земеделието, когато всички научат, че например дините

...
Знаете как в земеделието, когато всички научат, че например дините
Коментари Харесай

Владислав Панев: Иде газ от Нигерия и диверсификацията плаши Русия

Знаете по какъв начин в земеделието, когато всички научат, че да вземем за пример дините са били скъпи този сезон, идващия всички се втурват да сеят дини и цената им се срутва.

Това се случва и с силата, единствено дето времето за смяна в ценовите трендове е по-дълго, тъй като имаме проблеми с доставките. Затова в този момент се строят всеобщо терминали за полутечен газ в Европа, множеството от които ще влязат в употреба до 2 години. Заради високите цени на тока и вложенията във ВЕИ са с десетки проценти нагоре. Заради това и спестяването на сила се предизвиква и това дава резултат - въпреки и търсенето на газ и ток да не е доста еластично (да не зависи толкоз от цената, а да е постоянно), то свръхцените дават резултат.

Заради всичко това и смисъла на Русия като експортьор на първични материали ще понижава, само че най-малко още две години ще бъде доста. Там го знаят доста добре, по тази причина и не бързат да стопират потоците от газ и петрол към Европа. Защото това ще значи още по-силен повод към диверсификация на доставките и възобновяване на планове като транссахарския газопровод.

Отделно пристрастената към на ниска цена газ Германия минава през абстиненция, която никак няма да е лесна и ще провокира криза освен там, само че евентуално и на целия континент. Защото най-малко към този момент, когато Германия кихне, всички към нея се разболяват.

България от една страна печели милиарди от свръхвисоките цени на експорт на електрическа енергия. От друга десетократното посъпване на природния газ в Европа (независимо дали го внасяш от Русия или отдругаде) няма по какъв начин да не се отрази на няколкото бранша, които зависят от него. Но като цяло сме доста малко подвластни от тази суровина и растежа в цената й е неприятна, само че не и съдбовна за нас. Дострояването на интерконектора и стартирането му до 1 октомври е топприоритет за страната, който ще подсигурява по-ниска цена, в съпоставяне в случай че го няма. А диверсификацията на опциите за доставки ще обезпечи конкуренцията и независимостта ни.

Така че когато губиш не знаеш какво печелиш и противоположното.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР