Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на

...
Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на
Коментари Харесай

Св. Синод решава кой ще е следващият Сливенски митрополит - Арсен...

Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари 2024 г. 

 

Мелнишкият свещеник Герасим бе определен с 25 гласа на втория тур за претендент за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се състоя на 19 май в Сливенската митрополия. Двамата с определения с 26 гласа на първия тур тогава Знеполски свещеник Арсений са претендентите за Сливенски митрополит, сред които през днешния ден ще избират митрополитите от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Изборът на 19 май се състоя при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницкия свещеник Пахомий, за Величкия свещеник Сионий и за Велбъждския свещеник Исаак, както и два гласа за Главиницкия свещеник Макарий.

 

И в първия, и във втория тур на епархийския избор имаше ясно изразено болшинството за двамата претенденти, посочени за Сливенски митрополит, сподели тогава пред публицисти наместникът на Сливенския митрополитски трон - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който управлява избора.

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха планувани за повторно. На състоялия се на 18 февруари 2024 година епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

 

Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни стачкуваха в Сливен, Ямбол, Бургас и София против касирането на избора. Имаше и контрапротест в поддръжка на решенията на Светия синод.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР