Исландия очаква ръст на туристите през настоящата и следващите години,

...
Исландия очаква ръст на туристите през настоящата и следващите години,
Коментари Харесай

Исландия очаква туристически рекорд до края на годината

Исландия чака растеж на туристите през актуалната и идващите години, само че в същото време взема ограничения това да не навреди на околната среда и да не е за сметка на локалното население, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Си Ен Би Си.

От началото на годината Рейкявик вкара още веднъж туристическата такса стойност 600 крони (4 евро) за настаняване в хотелски стаи, която беше анулирана по време на пандемията. Такса, въпреки и с друга стойност, се заплаща и за къмпингуване, портативни къщи и круизни кораби.

" Опитваме се да приспособим таксата към туристически бранш на бъдещето ", съобщи министър председателят на страната Бярни Бенедиктсон, който се върна на поста през април, по време на видеоконференция. По думите му държавното управление работи за " резистентен баланс " при създаването на система за таксуване в туризма, която да балансира сред ползите на локалните поданици, околната среда и посетителите.

" Искаме да създадем система, в която потребителят заплаща, най-много за местата, които притеглят туристи като магнит. За задачата ще направляваме трафика, а в пиковия сезон таксите ще бъдат по-високи, " уточни министър председателят.



Исландия, чието население е към 380 000 души, чака да посрещне 2,3 милиона туристи през актуалната година, близо 2,4 милиона следващата година и 2,5 милиона през 2026 година Секторът става все по-голям за стопанската система на страната и през 2023 година е основал 8,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, по данни на статистическата организация.

Това е повече от регистрираните 7,2 на 100 през 2022 година и приблизително 8,2 на 100 през интервала 2016-2019 година преди експлоадирането на пандемията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР