Агенцията посочва, че според прогнозите Науседа изглежда ще запази поста

...
Агенцията посочва, че според прогнозите Науседа изглежда ще запази поста
Коментари Харесай

Президент и премиер се изправят един срещу друг на втори тур на и...

Агенцията показва, че съгласно прогнозите Науседа наподобява ще резервира поста си с лесна победа над Шимоните в страната членка на Европейския съюз с към 2,4 млн. гласоподаватели, имащи право на глас.

 

Науседа получи най-солиден дял от гласовете на състоялия се на 12 май първи тур на изборите и имаше сериозна преднина, която обаче не беше задоволителна, с цел да му обезпечи безспорното болшинство, належащо за безапелационна победа над Шимоните. През 2019 година двамата политици също се бяха изправили един против различен за президентския пост.

Литовците чакат 60-годишният икономист Науседа, който доби известност като корав покровител на Украйна, през днешния ден да излезе още веднъж отпред и да получи втори петгодишен мандат.

 

Шимоните е министър председател от 2020 година насам. По доста въпроси, изключително в региона на външната политика и сигурността, двамата претенденти имат съвсем идентични позиции.

Президентският пост е най-високопоставената служба в балтийската страна, която граничи с съветския анклав Калининград, както и с близкия съдружник на Москва - Беларус. Президентът съставлява Литва в чужбина, в това число на срещите на върха на Европейския съюз, и е главнокомандващ на въоръжените сили.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР