Full Arctic Raw (FAR) ще бъде не само най-дългото плаване

...
Full Arctic Raw (FAR) ще бъде не само най-дългото плаване
Коментари Харесай

За първи път в историята на човечеството : Българи с гребна лодка ще прекосят Северния ледовит океан

Full Arctic Raw (FAR) ще бъде освен най-дългото корабоплаване през Северния ледовит океан, реализирано в миналото с гребна лодка, само че и първото в историята на човечеството, в което Северния ледовит океан ще бъде прекосен на гребна лодка от край до край.

Пионерският тандем Иванов - Табутов започва през вчерашния ден от Хагесунд в Норвегия и нататък ще се придържа към брега в посока към безконечния лед, където и да се намира той, защото непрекъснато се топи и се отдръпва над 80-ия паралел. Предвижда се двамата гребци да продължат приключението с " Неверест " до най-северната точка на планетата, достигана в миналото с гребна лодка.

Каузите, които експедицията поддържа, са две и имат общо с увереността на Стефан Иванов, че " дружно можем да сторим чудеса - като това да спасяваме човешки животи чрез трансплантации на органи и да опазим природата от вредите на човешката цивилизация ". Малко преди да предприеме FAR, Иванов сподели за Българска телеграфна агенция, че продължава борбата в акцията " Да! За живот " на Министерството на здравеопазването и прикани повече хора да решат и осведомят околните си дали желаят, или не след гибелта си да бъдат донори на органите си за животоспасяващи интервенции.

Експедицията FAR се застъпва и за опазването на Южния океан посредством оповестяване на нови четири млн. кв. км предпазени морски зони. По думите на Иванов Комисията за запазване на живите морски запаси на Антарктика (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources - CCAMLR) би трябвало да добави с консенсус на всичките си членове тези нови предпазени зони, само че има няколко страни, които още не са уверени, тъй че колкото повече е в светлината на прожекторите тази тематика, толкоз по-малко евентуално е те да са " контра ". Заради това следва да се присъединим към петицията и " тези четири милиона кв. км, в случай че бъдат оповестени, ще бъдат най-голямата предпазена зона и там ще могат да се развъждат безвредно стотици, в случай че не и хиляди, морски типове и по-късно да се популяризират в другите океани ", посочи Иванов.



Попитан дали към измененията в климата изискванията на тази експедиция ще бъдат още по-сурови, той сподели, че чака да има по-променливи условия, повече дъждове и удостовери, че в действителност по-непредсказуемо става времето, освен във ежедневен, само че и в дълготраен проект.

Стефан Иванов описа, че в Антарктида, покрай базата на аржентинците " Оркадас ", са им посочили до каква степен са достигали глетчерите - безусловно до входа въз основата, а в този момент са се бяха отдръпнали с километри нагоре в планината, сподели той. Като чуеш за това, ти се коства ужасно, само че когато го видиш от близко, ти се коства необратимо. Как ще бъде построен този глетчер още веднъж, като става все по-топло, попита Стефан Иванов и добави, че " влизаме в територията на the point of no return.

Прекосяваме точките, от които връщането обратно или е мъчно, или става към този момент невероятно, тъй че би трябвало да се работи доста по-своевременно. "



Човек постоянно си мисли, че океанът е нещо широко, нещо безбрежно, безграничен запас. Той напълно не е безграничен запас, добави Стефан Иванов - още от 90-те години общото количество уловена риба в международния океан понижава. Намалява, просто тъй като доста по-трудно може да се улови дребното риба, която остава. Около 90% от огромните риби в океаните към този момент са изчезнали вследствие на свръхулов. " Трудно ще можем да ги върнем и възстановим, още повече, че не престават някои нездравословни практики, да вземем за пример, с цел да се изхранват рибите в развъдниците, се употребява храна, в която са включени и дребни рибки от океаните - четири или пет кг жива риба се смила на рибено брашно, с цел да нахрани едно кило сьомга. Това не прави никакъв смисъл - толкоз огромно количество жива риба да унищожиш, с цел да създадеш толкоз малко количество риба в развъдниците! Ако това не се промени, в случай че не се заменят тези нутриенти с нови технологии, океанът няма по какъв начин да оцелее, той не е изобилен запас ".

На 10 градуса от Северния полюс

От Хагесунд и крайбрежните фиорди на Норвегия Стефан Иванов и Владимир Табутов ще се насочат към остров Свалбард, който се намира на 10 градуса или по-малко от 360 м.м., от Северния полюс.

Системата на самото гребане ще бъде същата, каквато Стефан и Максим Иванови приложиха при прекосяването на Атлантика в сезона на бурите - два часа гребе единият, два часа - другият. Лодката не стопира да се движи 24 часа в денонощието освен, с цел да вършим повече напредък, прецизира Стефан Иванов, само че и с цел да избегнем обстановка, в която, в случай че никой не е на греблата, тя да се завърта перпендикулярно напразно и да се прекатурва на вълните.

Гребецът се усъвършенства в експедициите и сподели, че ще " придвижи " от последната в актуалната метода на хранене. При първото ни корабоплаване с Макс се хранехме, общо взето, когато ни паднеше, сподели Стефан. След " Мисията Шакълтън " обаче счита да избере различен вид - " напълно систематично - в самото начало на почивката хапваш повече, с цел да не се постанова след това, до момента в който гребеш, мускулите да се грижат и за храносмилане, и за придвижване ". Иванов добави, че през най-тежките дни на борда на " Мисис Чипи " са се научили да гребат и да спят в едни и същи костюми, само че подсети, че експедицията в Южния океан беше единствено шест дни, а в този момент предстоят 30-45 дни т.е. FAR ще бъде в пъти, в пъти по-трудна.

В една от скорошните изявления на NeverestOceanRow Стефан Иванов показва лодката във видео разходка, която дава добра визия за пространството от вътрешната страна и извън, и оборудването за презокеанска експедиция: аварийна седалка, дънна котва, облекла, загряващи падове за ръкавици и чорапи, избавителни жилетки, плаваща котва, авариен рул, избавителна лодка, два автопилота, няколко чифта ботуши, десалинатори, водни помпи... Пълният лист е във Facebook и Инстаграм @neverestoceanrow.

Петицията за оповестяване на нови четири млн. кв. км в Южния океан за предпазени зони е тук.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР