Земетресение с магнитуд 7.1 удари централната част на Мексико след

...
Земетресение с магнитуд 7.1 удари централната част на Мексико след
Коментари Харесай

Какво предизвика разрушителното земетресение в Мексико?

Земетресение с магнитуд 7.1 удари централната част на Мексико след 18:00 локално време във вторник. Епицентърът му се намира на 120 километра югоизточно от Мексико Сити на дълбочина 51 километра. Разрушени са десетки здания в Мексико Сити и умират над 200 души. Последният трус се случи 11 дни след земетресението с магнитуд 8.1 край крайбрежията на южната част на Мексико, при което починаха 98 души.

Мексико се намира на върха на три от най-големите тектоничните плочи на Земята - Северноамериканската плоча, плочата Кокос и Тихоокеанската плоча.

Когато тези големи парчета земна кора се трият или потъват един под различен, се случват земетресенията. Като дъно на бивше езеро Мексико Сити е построен върху мека почва, която всъщност работи усилващо за трусовете - тук постоянно слаби трусове се усещат като доста по-мощни.

И двете последни трусове са провокирани от насъбраното напрежение сред тектоничната плоча Кокос, която граничи със западното крайбрежие на Мексико, и Североамериканската тектонична плоча.

Мексико е една от най-сеизмично дейните страни в света. През последното столетие страната е видяла 19 трусове в границите на 250 км от епицентъра на днешното земетресение, съгласно американската работа за геоложки изследвания (US Geological Survey).

По границите сред плочите по-плътната сухоземна плоча може да потъне под другата, по-лека океанска и да се унищожи в мантията в развой, наименуван субдукция. Тъй като плочата кокос се плъзга под северноамериканската си съседка, тя се счупва на две разнообразни места.

" Това, което се случи през вчерашния ден бе най-вероятно скъсване при субдукция на плочата Кокос ", изяснява Дейвид Ротъри (Rothery) от Open University, Англия.

Двата разлома са на няколко стотин километра един от различен, което свидетелства, че земетресението на 8 септември не е задействало това на 19 септември, изяснява Стивън Хикс (Stephen Hicks) от Университета на Саутхемптън, Англия пред NewScientist. " И двата разлома породени от прегъване и напрежение в плочата Кокос, само че по друг метод. Второто земетресение не е второстепенен трус, а изцяло обособен трус ".

Не е ясно за какво двете тектонични плочи се сблъскват сега толкоз мощно. Дълбочината на зоната на субдукция прави мъчно да се реши по какъв начин се натрупва напрежението, споделя Хикс.

Опасността е, че двата труса ще разсънят други земетресения, отбелязва Хикс. " Възможно е те да усилят напрежението в околните разломи ", разяснява той. " Аз също по този начин допускам, че земетресението с магнитуд 7.1 ще има собствен личен второстепенен трус, който несъмнено съставлява забележителна заплаха ".

Точно преди 32година, на 19 септември 1985 година, конфликт сред Кокос и Североамериканската плочи провокира земетресение с магнитуд 8.0, което опустоши град Мексико и умъртви 10000 души.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР