В света на археологията малко инструменти са направили такава революция

...
В света на археологията малко инструменти са направили такава революция
Коментари Харесай

Панда най-голямата мистерия, свързана с пирамидите

В света на археологията малко принадлежности са създали такава гражданска война в тази област, както георадарът. Тази геофизична техника употребява радарни импулси за обрисуване на земните глъбини. Подобни техники са разкрили дълги кораби на викингите в Норвегия, изгубени цивилизации в джунглите на Амазония и даже цели римски градове, без да се постанова да се забива лопата в земята. Сега георадарът още веднъж даде резултат наоколо до един от най-разкопаните обекти в света - Големите пирамиди в Гиза, заяви Popular Mechanics, представен от " Телеграф ".

С помощта на георадар - дружно с способ, прочут като електрическа съпротивителна томография (ЕСТ), интернационален екип от откриватели, управителен от Мотоюки Сато от университета Тохоку, откри това, което се разказва като " Г-образна особеност " в западното гробище покрай световноизвестните пирамиди. Според изследователския отчет на екипа, оповестен в списание Archeological Prospection, структурата е на към 6,5 метра от повърхността, има дължина 33 метра и е била засипана след построяването на пирамидите.

" Западното гробище в Гиза е известно като значимо място за погребения на членове на кралското семейство и офицери от висока класа. При първичното изследване с георадар и ЕСТ открихме особеност в северната част на мястото на изследването. Площта на аномалията можеше да бъде открита почти, само че структурата и местоположението ѝ бяха неразбираеми ", се споделя в отчета.

Под тази Г-образна конструкция е имало особеност, ситуирана на дълбочина от 16 до 33 фута, която откривателите разказват като " мощно електросъпротивителна ". Подобна особеност би могла да има няколко пояснения, само че екипът разпознава две съществени благоприятни условия - примес от пясък и трошляк или " редки дистанции с въздушни кухини ". Макар да знаем, че околният регион е изпълнен с гробници с плосък покрив, известни на арабски като мастаба, пясъчният сектор, където е открита аномалията, не е бил толкоз интензивно разкопан, значително тъй като в региона няма впечатляващи структури, които да изискват задълбочено изследване.

И по този начин, какво тъкмо може да съставлява тази Г-образна конструкция и нейната долна особеност? Сато твърди, че структурата евентуално не е естествена, защото формата е прекомерно остра. " Възможно е тя да е била вход към по-дълбока конструкция ", пишат Сато и сътрудниците му в публикацията. Тази по-дълбока конструкция съмнително наподобява на гробница. " Смятаме, че приемствеността на плитката конструкция и дълбоката огромна конструкция е значима. От резултатите от изследването не можем да определим материала, причиняващ аномалията, само че е допустимо това да е огромна подземна археологическа конструкция ".

Разбира се, както е при съвсем всички георадарни изследвания, археолозите ще би трябвало да стартират да копаят, в случай че желаят да схванат какво тъкмо лежи заровено под пясъка - развой, който изследователският екип се надява да стартира скоро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР