Земеделският министър Десислава Танева заяви, че ще има повече пари

...
Земеделският министър Десислава Танева заяви, че ще има повече пари
Коментари Харесай

Десислава Танева: Ще има повече пари за земеделците

Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че ще има повече пари и повече поддръжка за земеделците.

1 милиард и 700 млн. лева за земеделците ще бъдат отпуснати до края на декември, добави тя.

Заради сушата ще се компенсират земеделските производители с протоколи за пропаднали площи на 100%, 4,7 милиона лв. отделихме, от 10 октомври стартира приемът. 143 хиляди дка са изцяло пропаднали. При междинни равнища на други години 28 хиляди дка. Няколко области са наранени, изясни Танева.

До 10 дни завършва жътвата на царевицата. При 30% по-малък рандеман ще бъде предоставена спомагателна помощ „ де минимис “ - най-малко 10 млн. лева ще са отделени са такива случаи, сподели още тя.

Пшеницата е завършила с 4,7 млн. тона рандеман. Наличностите са толкоз, колкото са били и предходната година, когато добивът е бил рекорден. Причината е, че износът е понижен. Така че с тези количества производителите и страната може да се върнат към нормалната си маркетингова година, добави Танева.

Цената на хляба не зависи на процедура от обстановката в България във връзка с суша или дъждове, а от интернационалните тържища - цените там към момента са доста неуверени, изясни земеделският министър.

Същевременно земеделските производители ще би трябвало да търсят способи сами да се доставят със лични водоизточници, в случай че бъде призната сходна смяна в закона, която е препоръчана сега. До избран дебит при съществуването на сонда режимът за употребяваната вода ще бъде осведомителен, а при по-висок - регистрационен.

На процедура земеделците, които се подкрепят с европейски средства, са над 100 000. Според Танева няма друга стратегия с толкоз доста пари и бенефициенти. Тези ограничения за поддръжка обаче са нужни, с цел да бъдат предпазени земеделците, както да продължат да се развиват отглеждането на животни, овощарството, зеленчукопроизводството и така нататък

" Всички инспекции са по моя воля. Много са нарушителите, имаше към 15% неточности на несъмнено равнище. Но при 100% инспекция има гаранция, че няма нито един евроцент, не е заплатен на този, който не би трябвало ", изясни земеделският министър.

Танева засегна и тематиката за африканската чума по свинете:

В момента има единствено 2 промишлени огнища с африканска чума по свинете след миналогодишната зараза, разгласи министърът. Вече има 5000 регистрирани персонални стопанства, добави тя.

Танева разяснява и Резолюцията за България:

" За мен Резолюцията наподобява като политическо есе. То няма правнообвързващ текст. Текстът е доста разнопосочен. За мен евентуално има политици, които са щастливи от приемането ѝ и назовават това триумф, само че държавници на България няма да бъдат щастливи от това, че страната ни става тематика на равнище Екологичен потенциал, което е излишно. Ако ние сами не решим тематиките и проблемите, каквито има тук, няма кой да ни помогне и оставаме като тематика в резолюции, които нямат никакъв юридически резултат, с изключение на репутационен. Има тематики за решение и никой не го отхвърля ", уточни Танева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР