Засилено присъствие по , повече помощ за Украйна и купуване

...
Засилено присъствие по , повече помощ за Украйна и купуване
Коментари Харесай

Четвъртък вечер в Брюксел. Какво ново решиха световните лидери

Засилено наличие по, повече помощ за Украйна и пазаруване на съветски газ, само че не в рубли. Това са акцентите измежду решенията, взети от международните водачи в Брюксел на 24 март, денят, в който се навършва един месец от началото на войната в Украйна.

Тогава се състоя невиждана серия от изключителни срещи на върха на няколко международни организации. В белгийската столица се събраха водачите на страните от 30-те членки на НАТО , Г7 и 27-те членки на Европейския съюз .

Този път обаче те не оповестиха за пакети от общи наказания против Русия, а Украйна не изиска нормалното. Свободна Европа събра най-важното от полемиките, траяли над седем часа.
Без затворено небе и участие в НАТО
В началото на деня посредством видеовръзка пред НАТО се произнесе президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той изрази опасения, че Русия може да употребява химическо оръжие, и изиска неограничена военна помощ.

Западът би трябвало да даде "всички оръжия, от които имаме потребност ", с цел да "предотвратим гибелта на украинци от съветски удари, от съветската окупация ", сподели той. Този път обаче не прикани за затваряне на небето над Украйна, за което упорства от седмици. Алиансът отхвърля да го направи, защото това би означавало да се намеси в спора. Зеленски не изиска и присъединение на Украйна към НАТО.

Вместо това той сподели, че оръжията и друга военна екипировка от алианса ще дадат на Украйна "също както на вас, 100 % отбрана ". "Сигурен съм, че към този момент разбирате, че Русия няма желание да спре с Украйна. Не обмисля и не има намерение. Иска да продължи против източни членове на НАТО. Балтийските страни, Полша, това е несъмнено ", сподели той.
Санкции
До момента след сходни срещи на западните сили неколкократно бяха налагани групови наказания против Русия. Вместо това в четвъртък обособени страни разшириха своите.

Съединени американски щати глобиха над 400 съветски политици, олигарси и компании, от които десетки са свързани с защита. 328 от едноличните наказания са против членове на съветската Дума, като е глобен и ръководителят на най-голямата финансова институция в Русия Сбербанк.

Американският президент Джо Байдън също по този начин разгласи спомагателна помощ от 1 милиарда $ за храна, медикаменти, вода и други хранителни запаси за Украйна, както и банкет на до 100 000 украински бежанци.

Англия също разгласи наказания против още 59 съветски жители и компании, като по този метод замрази акциите им в страната и им забрани да влизат на територията ѝ. Сред глобените от Лондон компании са Газпромбанк, Алфа Банк и държавната корабна компания Совкомфлот.
Европа няма да заплаща в рубли
Европейският съюз не заяви за нов пакет наказания, само че предизвести, че няма да се съобрази с на съветския президент Владимир Путин от сряда "неприятелските страни " да изплащат доставения газ в рубли.

Според европейските водачи настояването нарушава изискванията на договорите. Германският канцлер Олаф Шолц сподели преди срещата на върха на Европейски Съюз, че "това са закрепени контракти, а в тях е контрактувана и валутата, с която би трябвало да се изплащат доставките,.. в множеството случаи става дума за евро или долари ".

Ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен дефинира изискването на Москва като опит за заобикаляне на глобите на Европейски Съюз против Русия: "Няма да позволим нашите наказания да бъдат заобикаляни. Времето, в което силата можеше да се употребява за изнудване, отмина ".

Плащанията в рубли биха подкрепили съветската стопанска система, която се срина след нашествието на Русия в Украйна. По данни на Ройтерс Газпром има повече от 40 дълготрайни контракта с европейски контрагенти, като по-голямата част от тях са точно в евро и долари.

Във връзка с войната Европейският съюз реши да сътвори фонд за възобновяване на Украйна , в който ще се събират средства от целия свят. Съюзът ще провежда донорска конференция за набиране на средства за доверителния фонд.
"Групата на седемте " за войната
Лидерите на Г7 , която сплотява страните с най-развита стопанска система и която включваше Русия преди анексията на Крим през 2014 година, предизвестиха Москва да не употребява биологични, химически и нуклеарни оръжия по време на войната.

Това се показва след срещата на върха в Брюксел. Документът визира и готовността на страните да одобряват бежанци от Украйна.

Фон дер Лейен съобщи, че групата има подготвеност, в случай че е належащо, да затегне още повече глобите против Русия.

"Ние, сътрудниците на Г-7, сме решени да продължим да постановяваме наказания против Русия и да подсигуряваме, че те се съблюдават прецизно. За да осуетим ресурсите, които Путин употребява, с цел да води война във войната си, няма да позволим никакви заобиколни решения. И сме подготвени да предприемем повече ограничения, в случай че е належащо ".
Организация на обединените нации още веднъж изиска прекъсване на огъня
Междувременно, до момента в който международните водачи водеха полемики в Брюксел, Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция , изискваща отбрана на цивилното население и цивилната инфраструктура на Украйна, както и неотложно преустановяване на войната в тази страна.

140 страни от 193 държави-членки гласоподаваха в поддръжка на резолюцията. Четири страни – Сирия, Беларус, Северна Корея и Еритрея, дружно с Русия, бяха "против ", а 38 се въздържаха. В началото на месеца Организация на обединените нации одобри сходна резолюция със 141 гласа "за ", като страните "против " бяха същите.

Резолюцията изисква неотложно преустановяване на враждебните дейности на Русия против Украйна, по-специално, набези против цивилното население. Документът се отнася до нуждата от отбрана на цивилни лица, медицински личен състав, филантропични служащи, както и публицисти.

Документът няма правно обвързваща мощ и има единствено съвещателен темперамент.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР