Ако водиш война, защо ти е да поставяш икономист начело

...
Ако водиш война, защо ти е да поставяш икономист начело
Коментари Харесай

Кой е Андрей Белоусов, новият военен министър на Русия

Ако водиш война, за какво ти е да поставяш икономист отпред на военното министерство? Владимир Путин направи тъкмо това, като предложи за поста Андрей Белоусов. Но за решението си има пояснение. То е в биографията на бъдещия министър.

Ту споделяме, че е " нов министър ", ту твърдим, че занапред " ще става " министър. Кое тук е вярното, щом става дума за Русия и за Алексей Белоусов, който Путин е харесал за министър на защитата? И двете изказвания са правилни. На хартия съветският президент единствено предлага на Народното събрание да избере новия министър, само че в действителността желанията на Путин са закон.

В момента Андрей Белоусов е единствено препоръчан от Путин за нов боен министър. Чака си формалното утвърждение.

Ето в резюме кой е той - 65-годишен икономист, който от десетилетия е непосредствен до Путин и е заемал най-различни високи постове в държавната подчиненост. Само че те в никакъв случай не са били във военната сфера.

Анализаторите считат, че Белоусов е определен не с цел да управлява действително защитата, а с цел да спре корупцията в нея. Досега това министерство се управляваше от Сергей Шойгу, постоянно апетитен от опозиционните медии като човек, забъркан в разграбването на армията.

Ако Белоусов успее да понижи корупцията, това ще бъде неприятна вест за Украйна. Както споделяше Михаил Подоляк , който е консултант в украинската президентска администрация, Украйна има потребност от корумпирана и неорганизирана съветска войска, с цел да е по-лесно да се води война с нея.
Андрей Белоусов и стопанската система
Андрей Ремович Белоусов е роден през 1959 година в Москва в фамилията на руски икономист. Твърди се, че татко му е взел участие в опита за въвеждане на детайли на пазарни механизми в стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики.

През 1981 година самият Белоусов приключва с отличие Икономическия факултет на Московския държавен университет. После работи в Института по стопанска система и прогнозиране на научно-техническия напредък на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики, през 1991 година оглавява неговата лаборатория и остава там до 2006 година

Междувременно през 2000 година Белоусов е назначен за извънщатен консултант на съветския министър председател, а шест години по-късно става зам.-министър на стопанската система.

В интервала 2008-2012 година , когато Путин е министър председател, той оглавява дирекцията по стопанска система и финанси в държавното управление. През 2012 година е министър на стопанската система.
 Андрей Белоусов
От 2013 до 2020 година Белоусов е консултант на президента Путин. През 2017 година съветското издание РБК написа, че той е един от хората, убедили президента, че цифровата стопанска система и блокчейн технологията са от решаващо значение за бъдещето.

От 2020 година заема поста първи вицепремиер. През същата година за малко замества министър-председателя Михаил Мишустин , който се заразява с COVID-19. С новото предложение на Путин Белоусов ще стане боен министър, само че ще резервира и поста си на първи вицеприемиер.

Андрей Белоусов е женен за повторно, а брачната половинка му Лариса Белоусова ръководи компанията „ Славянска къща “, чиято активност включва строителство, в това число на пътища, и търговия.

През 2018 година фамилията заявява, че има 18,8 милиона рубли (равностойността на 190 000 евро ).
За какво идва Белоусов

В понеделник, откакто беше оповестено, че той ще е новият министър на защитата, първите му думи пред комисията по защита и сигурност в Народното събрание бяха, че бойците от съветската войска се нуждаят от по-добър достъп до жилища, лечебни заведения и обществени помощи.

Държавните медии го цитираха да споделя още, че изплащането на компенсации на военнослужещите е заобиколено от прекалено много администрация. Че има и проблеми с жилищата и здравното обслужване.

Тези думи в действителност са камък в градината на досегашния министър Сергей Шойгу. Те идват след две години пълномащабна нападателна война против Украйна, която стартира на 22 февруари 2022 година по заповед на Владимир Путин. Още в първите месеци от нахлуването на Русия стана ясно, че съветските бойци не са нито облечени, нито хранени, нито подготвени, нито даже въоръжени по метод, посочен в правилника. Откритието пристигна на фона на милиарди, отпускани за армията в последните години.

През 2023 година основателят на паравоенната формация " Вагнер " Евгений Пригожин директно упрекна министър Шойгу в това, че не му дава муниции. Пригожин даже потегли на поход към Москва с желанието да освободи армията от нейното неприятно управление, а след това почина в необяснима самолетна злополука, считана за възмездие на Путин поради протеста.

Но обвиняванията на Пригожин към управлението на армията останаха. Месеци по-късно Москва арестува зам.-министъра на защитата Тимур Иванов с обвиняване за взимане на рушвет в изключително огромни размери. Съдът го остави в прелиминарен арест до 23 юни.

Сега идва уволнението на министър Сергей Шойгу и замяната му с икономиста Андрей Белоусов.
Какво споделят специалистите
Веднага след оповестяването на промяната на Шойгу, доста анализатори и специалисти разясниха, че тя няма да докара до съществени промени във връзка с държанието на Русия и за дейностите ѝ в Украйна.

От позиция на Украйна и света промяната на Шойгу с Белоусов няма никакво отношение към проектите на Путин за войната. Руската експанзия ще продължи без промени.

Британският министър на защитата Грант Шапс сподели, че идващият шеф на защитата на Русия ще бъде следващата „ марионетка “ на Путин.

„ Сергей Шойгу е управлявал над 355 000 жертви измежду личните си бойци и е предизвикал всеобщи премеждия на цивилни жители с противозаконна акция в Украйна “, написа той в обществената мрежа X.

По думите му Русия се нуждае от министър на защитата, който да анулира това пагубно завещание и да постави завършек на нашествието, " само че всичко, което ще получат, е още една марионетка на Путин “.

Анализаторът и професор по стопанска система в Чикагския университет Константин Сонин разяснява в X, че измененията илюстрират мисленето на Кремъл: „ Путин до безспир ще върти една и съща дребна група лоялни хора (...), той постоянно се е страхувал да вкарва нови хора на управителни постове ".

Джими Раштън - основан в Киев външнополитически анализатор, написа, че промяната на Шойгу с икономист много ясно алармира за настройката на Путин - съветският президент има вяра, че успеха му в Украйна ще пристигна посредством предимство над нея и нейните западни съдружници.

„ Той се приготвя за още доста години война “, прибавя Раштън.

Руският стопански хайлайф се показа доста по-добре от военния в тази война, споделя Майкъл Кофман - старши теоретичен помощник във фондация " Карнеги ". Според него промяната на министъра " се прави за вътрешна консумация. За да могат да продължат тази война. Нека не си вършим илюзии, че Путин е подготвен за мирни договаряния ", добави той.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков сподели пред съветските медии, че Кремъл желае да назначи стопански специалист отпред на Министерството на защитата в изискванията на възходящи разноски, свързани с съветските ограничения за сигурност.

„ Това изисква особено внимание. Министерството на защитата би трябвало да бъде безусловно отворено за нововъведения, за въвеждане на всички напредничави хрумвания ", добави той.
Довиждане, Шойгу
Вече станаха 30 години, откогато Сергей Шойгу заема разнообразни министерски постове в държавните управления на Путин. Никой различен не е прекарвал толкоз дълго на министерски пост.Той е един от създателите и съпредседател (2001-2002 г.) на ръководещата партия " Единна Русия ". Смятан е за един от най-близките хора на Путин.
 Сергей Шойгу на среща в Кремъл с Владимир Путин по-рано тази година.
Сергей Кужугетович Шойгу е роден през 1955 година в Тувинския самостоятелен окръг на Съюз на съветските социалистически републики, в този момент Република Тува в Руската федерация. През 1977 година той приключва Красноярския политехнически институт със компетентност строителен инженер.

През 1990 година се мести в Москва, където става зам.-председател на Държавния комитет по архитектура и строителство. Година по-късно той става началник на Руския избавителен корпус, откакто е назначен за ръководител на Държавния комитет за изключителни обстановки.

От 1994 година до 2012 година той е министър на гражданската защита и изключителните обстановки. Става армейски военачалник през 2003 година От 2012 година до момента е министър на защитата и непрекъснат член на Съвета за сигурност на страната.

От 2022 година Шойгу, чиито родственици по майчина линия са родом от Украйна, е глобен от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни поради съветската военна експанзия.

 Тайно и за милиони. Как западният разкош завладя „ двореца на Путин “  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР