Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна във вторник в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна във вторник в
Коментари Харесай

Да си върнат инициативата. Блинкен пристигна в Украйна

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде във вторник в Киев, заяви Ройтерс.

Новината пристигна, откакто в края на април Вашингтон от военна помощ за страната в размер на 61 милиарда $.

Неразкритото до момента пътешестване има за цел да покаже солидарността на Съединени американски щати с Украйна, която се бори да отблъсне тежките съветски бомбардировки по североизточната си граница.

По думите на американски чиновник пред публицистите, пътуващи с Блинкен, артилерията, ракетите с отдалечен обхват ATACMS и останалото съоръжение, утвърдено от президента Джо Байдън , към този момент доближават до украинските сили.

" Мисията на държавния секретар тук е в действителност да приказва за това по какъв начин нашата спомагателна помощ ще бъде употребена по метод, който да помогне за укрепването на тяхната отбрана [и] да им даде опция от ден на ден да си върнат самодейността на бойното поле ", сподели служителят.

В понеделник съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че Вашингтон се пробва да форсира " темпото на доставките " на оръжия за Украйна, с цел да ѝ помогне да промени неподходящото си състояние.

" Забавянето сложи Украйна в затруднено състояние и ние се опитваме да ѝ помогнем да се измъкне от това състояние допустимо най-бързо ", сподели той, като добави, че тази седмица ще бъде разгласен нов пакет оръжия.

Към момента Русия управлява към 18% от територията на Украйна и набира сили, откакто през 2023г. контраофанзивата на Киев не съумя да направи съществени пробиви против съветските войски, окопани зад дълбоки минни полета.

В петък съветската войска навлезе в Украйна покрай втория по величина град Харков, откривайки нов, североизточен фронт. Настъплението може да отвлече част от изтощените сили на Киев от източната част на страната, където Русия напредва.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР