Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лева

...
Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лева
Коментари Харесай

Васил Божков окончателно излиза на свобода срещу 130 000 лева

Бизнесменът Васил Божков излиза на независимост против 130 000 лв. гаранция. Това реши дефинитивно Софийският апелативен съд (САС) във вторник, като анулира домашния му арест.

Това се случва, откакто при започване на месеца Софийският градски съд (СГС) на независимост против тази сума. С решението си в този момент апелативните съдии отхвърлиха настояването на прокуратурата за по-висока гаранция и потвърдиха размера ѝ от 130 000 лева

През 2020 година против Божков за управление на проведена незаконна група за изнудване, пране на пари, данъчни закононарушения и други.

След като съумя да напусна страната и повече от 3 години той се укрива в Дубай , Тогава беше задържан, а по-късно пуснат под домакински арест.

Сега магистратите решиха, че е безпричинно настояването на отбраната на Божков да бъде наложена най-леката мярка за неотклонение - „ подписка “ или да не му бъде налагана никаква.

Съдебният състав обаче реши още, че настояването на прокуратурата за опазване на мярката „ домакински арест “ или увеличение на паричната гаранция на 500 000 лв. също е безпричинно.

И Софийски градски съд, и САС се мотивираха, че към този момент са минали осем месеца от задържането му, няма няма заплаха да извърши закононарушение, да въздейства върху събирането на доказателства или да се укрие. Освен това беше взето поради, че той не е нарушавал мярката си за неотклонение и да остане под домакински арест би било " неоправдана процесуална принуда ".

До 2020 година Божков контролираше частните „ Национална лотария “ и „ Лотария България “, когато стана ясно, че ДХК и държавния „ Български състезателен тотализатор “. Така частните лотарии са плащали по-малко пари на страната. Това докара до законодателни промени, съгласно които.

Самият Божков твърди, че е бил изнудван от водача на ГЕРБ и тогавашен министър председател Бойко Борисов да заплаща 20% от облагата на
лотарията. По думите на предприемача е дал на Борисов и на някогашния финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лв. . По тези негови изказвания беше формирано досъдебно произвеждане, само че прокуратурата го приключи в края на 2023 година.

Междувременно през 2021 година му от Съединени американски щати за корупция. През 2023 година такива наказания.

Последно преди няколко седмици прокуратурата и още деветима души, измежду които и дамата до него -, за проведена незаконна група за изнудване, длъжностни и корупционни закононарушения. Според обвиняването предприемачът е нанесъл вреди на бюджета за над 559 милиона лв. .

Междувременно предприемачът заяви, че ще води европейската листа на „ Център “ , която учреди в края на февруари. За изборите за народен парламент, които ще се проведат " 2 в 1 " с европейските на 9 юни, той ще води две листи – в 25 многомандатен изборен регион (МИР) в София и в Пазарджик.
 Какви секрети крие Васил Божков  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР