Нощта в неделя срещу понеделник. Израелски бомби току-що са ударили

...
Нощта в неделя срещу понеделник. Израелски бомби току-що са ударили
Коментари Харесай

Една от най-смъртоносните. Коя е израелската атака, която предизвика световно възмущение

Нощта в неделя против понеделник. Израелски бомби преди малко са блъснали палатков лагер в северозападната част на град Рафах в Газа .

Мохамед Абуаса е един от първите, които идват на мястото. По думите му спасителите стартират да вадят от пламъците и отдолу под руините " хора, които бяха в отвратително положение ".

" Вадехме деца, които бяха на части. Вадехме млади и възрастни хора. Пожарът в лагера беше недействителен ", Абуаса пред Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че израелската офанзива от неделя вечерта евентуално е " една от най-смъртоносните от началото на войната " в Ивицата Газа. При нея бяха убити минимум 45 палестинци по данни на Министерството на здравеопазването в Газа и избавителната работа на Палестинския червен полумесец.
 Палестинец плаче над тялото на собствен непосредствен, погубен при офанзивата в лагер в Рафах, Ивицата Газа, 27 май 2024 година
Сред тях са минимум 12 дами и осем деца, а някои от телата са били обгорени до степен, в която не могат да бъдат разпознати. В лагера, който се намира на към 2 км от центъра на Рафах, са се намирали най-вече палестинци, разселени от домовете им в други елементи на Газа.

Армията на Израел сподели, че ударът ѝ е бил ориентиран против законни цели на Хамас.

Според Палестинския червен полумесец обаче регионът е бил избран от Тел Авив като " филантропична зона ". Той не е бил част от регионите на Рафах, за които по-рано израелската войска подреди евакуация.
 Палестинци пробват да загасят пожар след израелска въздушна офанзива против лагер за разселени хора в Рафах, Ивицата Газа, 27 май 2024 година
След офанзивата последваха остри реакции от международните водачи, в това число от тези, подкрепящи най-силно Израел. Във вторник следва и изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, свикано поради удара.

Той идва повече от седем месеца след началото на военните дейности в Газа и единствено два дни откакто Международният съд на Организация на обединените нации (МС) против Рафах. Преди офанзивата близо половината от популацията на Газа беше потърсило леговище в града.

Израел обаче не се съобрази с решението на съда, което е правно обвързващо, само че на процедура Министерски съвет не може да го наложи.

Тел Авив споделя, че не нарушава интернационалното право и се пробва да опазва живота на гражданското население. От началото на войната в Газа са починали над 36 000 палестинци по данни на локалните управляващи в анклава, които включват в данните както цивилни, по този начин и членове на Хамас.

До военните дейности се стигна след масирано нахлуване на Хамас, при което в Израел бяха убити към 1200 души , а към 24о - взети за заложници.
Какво сподели Израел
След нощната офанзива в неделя израелската войска в началото сподели, че е направила прецизен въздушен удар против комплекс на Хамас, убивайки двама високопоставени членове на групировката, оповестена от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична.

" Ударът беше нанесен по цели, законни според интернационалното право, посредством потребление на точни муниции и въз основа на точни разследващи данни, показващи потреблението на региона от Хамас ", споделиха от там в изказване.
 Мястото на израелската офанзива против лагера в Рафах
След като се появиха детайлности за офанзивата и жертвите, от армията оповестиха, че са почнали следствие на гибелта на цивилни.

Впоследствие министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху дефинира случилото се като " трагична неточност ".

" Въпреки оптималните ни старания да не пострада почтено цивилно население, нощес стана трагична неточност ", сподели той.
Какви са реакциите
В понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди израелските въздушни удари, които по думите му " доведоха до гибелта на огромен брой почтени цивилни, които просто се опитваха да се укрият от този гибелен спор ".

" В Газа няма несъмнено място. Този смут би трябвало да спре ", написа още Гутериш в обществената мрежа Екс.

Остри реакции имаше и от Съединени американски щати и Германия, които са измежду най-близките съдружници на Израел.

Министерството на външните работи на Германия , уточни, че " изображенията на овъглени тела, в това число деца, от въздушния удар в Рафах са непоносими ".

" Точните условия би трябвало да бъдат изяснени и следствието, оповестено от израелската войска, би трябвало да стартира бързо ", прибавиха от министерството. " Цивилното население най-накрая би трябвало да бъде по-добре предпазено ", се споделя още в немската позиция.
 Опечалени плачат до телата на свои близки, убити при израелски удар в Рафах, в южната част на Ивицата Газа, 27 май 2024 година
Говорител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати също сподели, че " опустошителните фрагменти " след израелския удар в Рафа са " покъртителни ". Той добави, че Израел има право да " преследва Хамас ", само че " би трябвало да вземе всички вероятни защитни ограничения, с цел да отбрани цивилните ".

Френският президент Еманюел Макрон беше по-рязък, като сподели, че израелските интервенции " би трябвало да спрат ".

" Няма безвредни зони в Рафах за палестинските цивилни. Призовавам за цялостно ценене на интернационалното право и неотложно преустановяване на огъня ", написа Макрон в Екс.

В същото време и Канада и Австралия приканиха за неотложно прекъсване на огъня в Ивицата Газа. Канадската външна министърка Мелани Жоли добави и че " Канада не поддържа израелска военна интервенция в Рафах ".
Нови израелски удари и във вторник
Въпреки рецензиите Израел предприе нови удари против Рафах и във вторник. Би Би Си заяви, че западната част на града е подложена на тежка бомбардировка и артилерийски обстрел, най-интензивният от началото на израелската военна интервенция при започване на май.

Според очевидци израелските танкове към този момент са поели контрола над стратегическия рид Зоруб , най-високият рид, който гледа към палестинско-египетската граница.

Офанзивата на Израел против Рафах стартира макар интернационалните апели Израел да не я подхваща. Причината за тях беше, че в града бяха приютени близо 1,4 млн. палестинци, разселени поради боевете в други елементи на Ивицата.

Заради това редица страни и филантропични организации споделиха, че подредената от Израел евакуация на Рафах няма по какъв начин да се случи на процедура.

В петък Международният съд на Организация на обединените нации подреди на Израел " неотложно да спре " офанзивата си, само че това не се случи.

Заповедта е част от дело, заведено от Южна Африка, което упреква Израел в геноцид и желае от съда да постанови, че Израел би трябвало да спре офанзивата си в южния град.

В друго решение от 26 януари Министерски съвет постанови, че Израел би трябвало да направи всичко, с цел да предотврати геноцид по време на своята атака, само че не подреди преустановяване на огъня. На 28 март съдът подреди на Израел да предприеме всички нужни и ефикасни дейности за обезпечаване на съществени хранителни доставки на палестинското население в Газа.

Решенията на съда са правно обвързващи, макар че той няма по какъв начин да ги наложи. Последното решение в допълнение ускори интернационалния напън върху Тел Авив дни откакто основният прокурор на Международния углавен съд за арест по обвинявания във военни закононарушения за израелския министър председател Бенямин Нетаняху , израелският министър на защитата Йоав Галант и висши водачи на Хамас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР