Защо Великобритания си замина от ЕС и кой още може

...
Защо Великобритания си замина от ЕС и кой още може
Коментари Харесай

Защо Великобритания си замина от ЕС и кой още може да последва примера ѝ?

Защо Англия си отпътува от Европейски Съюз и кой още може да последва образеца ѝ?
И до през днешния ден локалните политици не са съгласни дали британците са съумели да се възползват от Брекзит или това е била стратегическа неточност?
Какво не хареса Англия Европейски Съюз? Доволен ли е Лондон от решението си и кой различен в Европа има намерение да последва образеца си?

Защо Европейският съюз е прелъстителен?

Основата за образуването на Европейски Съюз е основаването на Европейската икономическа общественост през 1957 година По това време е формализирана единна европейска митническа зона, проведено е свободно придвижване на капитали сред сътрудници и е построен общ пазар.

Условията послужиха за голям напредък на бизнеса, който имаше удобен резултат върху стопанската система на всички участници в съглашението. През 1973 година, оценявайки изтичащите облаги, след третия опит, Англия се причисли към общността (първите две приложения бяха блокирани от Франция, виждайки американски сътрудници в британците).

През 1992 година беше подписан договорът от Маастрихт - в този момент асоциацията се трансформира освен в икономическа, само че и в политическа. Европейският съвет получи надзор върху вътрешната и външната политика на съдружниците.

Договорът трансформира Европейски Съюз в евентуална суперсила и доста усили ролята му на международната сцена. Брутният вътрешен продукт на страните от Европейския съюз като цяло се приближи до индикаторите на Съединени американски щати и надалеч изпревари стопанските системи на прилежащите страни.

Какво не хареса ха британците?

Експертите считат, че главната причина за Брекзит е политиката на Европейски Съюз, която поддържа незаконните мигранти от Африка и Близкия изток. Само през 2015 година към 1 милион бежанци дойдоха в Европа.

По това време Англия към този момент изпита приток на жители от Източна Европа, най-вече от Румъния, България и Полша. Те влязоха в Европейски Съюз през 2000-те години.

Като цяло, с помощта на ниските заплати на мигрантите, стопанската система на Англия се облагодетелства. Инфраструктурата на страната обаче получи съществено натоварване. В обществото стартира да нараства напрежение.

Освен това вноските на членовете на Европейски Съюз в общия бюджет са неравни. Страните с висок Брутният вътрешен продукт заплащат повече – те са донори на по-малко сполучливи партньорски страни. Обикновените британци са уверени, че страната им е хранила съдружниците, без да има изгода от това. Те обаче не помнят, че получават пазар за стоките си и в последна сметка печелят.

И най-после, Англия е историческа суперсила, страна със мощна политическа просвета. Британците виждат себе си не като елементарни европейци, а като част от някогашната империя. Те се опълчиха на всички правила на Европа, не се причислиха към Шенгенската зона, не одобриха еврото като валута.

Вече 47 години британците спорят дали да продължат да бъдат в Европейския съюз. Дори на референдума единствено 52% от поддръжниците гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз. Страната се колебае повече от половин век и най-после направи своя избор.

Британците станаха ли по-щастливи?

Според референдума от 2016 година 52% от популацията поддържа излизането от Европейски Съюз. В същото време в Шотландия и Северна Ирландия множеството хора бяха срещу сходно решение. Шотландците желаеха да изоставен Европейски Съюз поради стопански аргументи, а ирландците се опасяваха от появяването на границата сред самостоятелния юг и английския север.

В резултат на това в тези райони избухнаха мощни сепаратистки придвижвания. Като най-малко Шотландия ще напусне Англия в близко бъдеще. До 2023 година локалните политици ще проведат референдум за самостоятелност.

Най-опустошителните последствия обаче засегнаха стопанската система. Англия напусна единния пазар. По пътя на стоките и услугите се появиха митнически бариери. Вносът понижава с 53%, а износът с 44%.

Най-силно е наранена риболовната промишленост, като износът на морски блага е намалял с 80%! Повишиха се цените на продуктите и услугите. При новите ограничавания имаше приключване на капитали, организации и квалифицирани хора към Европа. Отхвърлянето на миграционната политика на Европейски Съюз също имаше негативен резултат. Британците изгубиха евтина работна ръка.

Въпреки това, всяко зло за положително. Сега Англия още веднъж води самостоятелна политика и нейният статут набъбна доста. Вярно, дали единия откъс от някогашната империя може да бъде толкоз мощен, както преди, е огромен въпрос.

Кой различен желае да напусне Европейски Съюз?

Основните кандидати за овакантяване на Европейски Съюз са Франция и Холандия, най-богатите страни донори, чиито политически кръгове желаят да следват пътя на британците.

Гърция заплашва да се отдръпна от съюза, тъй като е афектирана от неналичието на финансиране за Брюксел. Полша и Унгария също могат да изоставен Европейски Съюз. В тези страни популацията има доста консервативни възгледи за света. Те имат отрицателно отношение към бежанците от арабския свят, политиката на Европейски Съюз към малцинствата и така нататък

Едва ли някой от тях обаче е в положение да се оправи с разтърсването след Брекзит. В образеца на Англия европейските страни видяха, че техните стопански системи ще пострадат от напускането на Европейски Съюз. И нито обществото, нито локалните политици и предприемачи желаят да изгубят парите си.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР