Защо птиците отлитат на юг и след това се връщат

...
Защо птиците отлитат на юг и след това се връщат
Коментари Харесай

Защо птиците отлитат на юг?

Защо птиците отлитат на юг и по-късно се връщат на север? Вероятно всеки ученолюбив разум си задава този въпрос. В допълнение към очевидните аргументи има няколко други фактора, които карат птиците да се връщат от юг. Ще да се опитаме да проучваме всички аргументи.

Липса на храна

На първо място, сезонните полети на птиците са свързани с липса на храна през студените времена. С настъпването на зимата в северното полукълбо има по-малко инсекти и друга храна. Преживявайки неприятното време на юг, птиците се връщат оттова и стартират да живеят нормалния си живот. Но за какво не остават вечно в топлия климат?

Орнитолозите настояват, че с изключение на храната, за завръщането на птиците от юг е отговорна и конкуренцията. В топлите региони има типове птици, които са по-адаптирани към такива условия. Поради това северните " посетители " изпитват яростна конкуренция в гнезденето и търсенето на храна.

Също по този начин значим е фактора на хищниците, които се задействат през летните тропици. Северните птици съвсем не ги срещат в нормалните си условия на живот, тъй че бързо се пробват да се върнат в местообитанието си. Например крайбрежните птици живеят добре в Сибир, хранейки се с голям брой безгръбначни. Но през зимата им става мъчно да оцелеят и те летят до Австралия или Азия.

Еволюционни фактори

Друг фактор за връщането на птиците от юг може да са предвидеволюционните процеси. Изглежда необичайно, че птиците, които зимуват в тропиците, по някаква причина напущат дома си и летят на север. Идеята тук обаче е, че в течение на доста генерации тропическите предшественици са се заселили в доста територии, в това число студени места.

 Защо щъркелите отлитат Снимка: Alexas_Fotos

Сезонното обилие от храна и дългата дълготрайност на деня им разрешили да усилят потомството си. Ако тропическите птици отглеждали по 2-3 пилета, тогава северните им родственици - по 4-6. В същото време птиците от студените региони траяли да се връщат в тропиците, когато изискванията на живот и търсенето на храна се влошавали в новия дом.

В поддръжка на тази концепция може да се прегледа произходът на доста северноамерикански птици. Например, фамилиите танагри, както и някои лястовици, идват от южните територии.

Влияние на електромагнитни процеси

Известно е, че съмненията в електромагнитното поле засягат изключително тялото. Освен това, те трансформират ембриона на птиците изключително мощно, в някои случаи даже го убиват. Трябва да се означи, че тропиците се разграничават от северните ширини по съществуването на значителни гръмотевични стихии, които са източник на електромагнитно лъчение.

Вероятно птиците, връщащи се от юг, защищават себе си и своите дребни от разрушителното въздействие на гръмотевичните стихии. Птиците не се опасяват даже от големи дистанции – вършат всичко за опазване на типа. В това отношение те са сходни на рибите сьомга, които умират сами, само че обезпечават положителни условия за яйцата си.

На тази доктрина може да възрази фактът, че има птици, които гнездят в тропиците, по какъв начин оцеляват? Факт е, че при такива типове физиологичните процеси се разграничават доста от на северните птици. В същото време тропическите поданици се пробват да развият поколение тук-там с по-малко гръмотевични стихии. Между другото, мигриращите птици са видимо огромни, открити на юг.

 Лястовици

Разбира се, има образци за птици, които са се приспособили добре към релативно сложни условия и се усещат ужасно, даже образувайки нови форми. Такъв образец е зеленоглавата патица. За нея съвсем няма значение дали живее в топлите тропици или в студената тундра. Друг образец е сивият буревестник. Тази птица е толкоз приспособена към студа, че не лети на юг, а към Северния полюс. Конкурентното преимущество на сивия буревестник е способността да се гмурка под водата на дълбочина от няколко метра. Следователно търсенето на храна в сложни условия за тази птица е всекидневно нещо.

Така се оказа, че няколко фактора могат да бъдат включени в отлитането на птици на юг и назад. Всеки от тях би могъл да способства за общото развиване на птиците и техните миграционни привички.

Кои птици отлитат на юг от България? Сред тях са щъркели, лястовиците, жерави, пеликани, фламинго и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР