В специален коментар за КМГ международният експерт и наблюдател Боян

...
В специален коментар за КМГ международният експерт и наблюдател Боян
Коментари Харесай

Боян Чуков: Тайван служи като инструмент на САЩ за конфронтация с бурно развиващия се Китай

В специфичен коментар за КМГ интернационалният специалист и наблюдаващ Боян Чуков е безапелационен, че Съединени американски щати желаят да основат от Тайван един анти-Китай. Той разяснява и някои от първите изказвания на новия началник на администрацията в Тайпе, директно след началото на мандата му.

„ Темата Тайван  навлезе  отново в интернационалната новинарска лента, след  встъпването на 20 май в служба на Лай Циндъ като началник на администрацията на Тайван.  Неговите изявления, несъмнено направени с окуражаващата поддръжка на Съединени американски щати подсказват, че ще продължи да се развива все по-активно линията за признание на някаква неразбираема „ самостоятелност “ на Тайван, която изцяло опонира на обстоятелството, че голямото число страни по света признават правилото на „ Един Китай ” – с тези думи стартира коментара си специалистът.

Той напомня, че съществува консенсус от 1992 година, съгласно който Пекин и Тайпе се сплотяват, че „ в света има единствено един Китай и Тайван е негова неразделна част ”.

„ Искам да обърна внимание, че към този момент единствено 12 са страните, които признават  остров Тайван за обособена страна, а сред тях единствената по-известна страна е Ватикан. Реално няма нито една сериозна страна, която да е съгласна с постановката, че Тайван има самостоятелност и не е неразделна част от Китай ”, акцентира специалистът.

„ Смущаващо е обаче, че при встъпването в служба на Лай Циндъ, от американска страна присъстваше публична делегация на високо равнище, което подсказва, че Съединени американски щати ще продължат да развиват конфронтационната си теза, че островът има някакъв тип самостоятелност и е нещо друго от континентален Китай. Американската позиция ще продължи да трови връзките сред Пекин и Тайпе от една страна и двустранните връзки сред КНР и Съединени американски щати ”, безапелационен е Боян Чуков.    

Китай през последните десетина години под управлението на Си Дзинпин се  оформи като единствената страна в света, която има забележителен запас да промени настоящия интернационалния дневен ред, построен на правила, благоприятстващи световния хегемонизъм на Съединени американски щати и еднополюсния свят. Пекин има величествен стопански, дипломатически, боен, финансов и софтуерен капацитет. През последните години Китай доста релефно се наложи като държава-лидер на Глобалния юг, който, воден от Пекин гладко напуща американоцентричния свят, продължава м коментара си видният международник.

Той се стопира и на неотдавнашната аудиенция на съветския президент в Пекин: „ Много се приказва и за Русия в този подтекст, че тя също върви в тази посока. Да, това е по този начин, само че Русия не разполага с изброените нагоре ресурсни благоприятни условия на Китай ”.

 Боян Чуков е безапелационен, че под управлението на Си Дзинпин Пекин реализира  нещо, което извънредно значимо за просперитета на всяка една нация. Китайците получиха „ ментален суверенитет “ за разлика от руснаците. По-ясно казано, Пекин решително излезе от евроатлантическата  когнитивна матрица и крачи по своя неповторим народен път изцяло съгласуван с китайския цивилизационен код.

По мотив информациите за стартиралите китайски военно-морски учения, специалистът разяснява, че вследствие на неразумните и провокативни заявления на новия началник на администрацията в Тайпе, от китайска страна бе реагирано неотложно. Стартираха китайски военно-морски учения към остров Тайван. Китай подсказа за следващ път, че никога няма да одобри безучастно новите вербални провокации на Лай Циндъ, който се самонарича по англосаксонски фасон Уилям Лайън...

Тайпе се пробва да вкара в приложимост понятието „ тайванска нация ”. Разбира се, това е в прорез с наименованието на острова – Китайска република, и няма никаква логичност в Китайската република да има „ тайванска нация “! – споделя още Чуков.

„ Но, тук, бих желал да кажа на нашите китайски другари, че ние българите от дълго време познаваме тази подла технология за образуване in vitro на народи. Става въпрос за нашата безконечна драма с Македония. Това са безусловно същите политически технологии, посредством които се моделират, по този начин да се каже от  „ кръвни братя и сестри ” две разнообразни народи В следствие те се разделят и се опълчват едни на други. Съединени американски щати желае да сътвори от Тайван един анти-Китай. ”

Международният специалист се стопира и на една забавна обява от 21 май, в американското сп. Foreign Affairs - публикация от Айзък Кардън и Дженифър Каванаг, от която излиза наяве, че американската тактика във връзка с Тайван има за цел опълчване и закъснение на просперитета и развиването на КНР.

Островът служи като инструмент на Съединени американски щати за борба с бурно развиващия се Китай. Вашингтон в никакъв случай няма да се помири с обстоятелството, че под мъдрото и ловко управлението на Си Дзинпин през последните десетина години Китай гладко, само че изцяло решително се трансформира от обект в индивид в интернационалните връзки и стартира да води своя самостоятелна външна политика. Това е разкош, който към момента не могат да си го разрешат множеството страни по света. В публикацията в сп. Foreign Affairs се предлага смяна на американската политика във връзка с Тайван. Авторите Кардън и Каванаг смятат, че Китай няма да извърши десант на острова, а ще се стреми във времето благодарение на „ меката мощ “ да реализира обединяване на Тайван с континентален Китай. От това следва, че комерсиалната война сред Пекин и Вашингтон ще придобие още по-драматични черти.   

В края на коментара си Боян Чуков акцентира цялостното схващане от страна на българския народ към китайския народ и неговите усеща във връзка с Тайван. „ Аналогична е обстановката и при нас с  Македония и македонците. С тази разлика, че България пропусна времето, когато можеше да реши този български народен проблем ”.

„ Аз съм уверен, че Си Дзинпин има тактика и методично работи за нейното осъществяване във връзка с Тайван. Китай няма да използва военна мощ за реинтегрирането на острова. Освен в случай че американците не оставят различен избор на Пекин и принудят НОАК да се намеси ”, безапелационен е коментаторът.  

Китай с последните свои световни начинания, с изключение на необятно известната Инициатива „ Пояс и път ” продължава своя кротичък напредък. В този дух бяха стартирани от Си Дзинпин преди две-три години Инициативата за световно развиване, Инициативата за световна сигурност и Глобалната цивилизационна самодейност. Китай се наложи като неоспорим водач на Глобалния юг, на незападните страни. Пекин е деен член и модератор на съществени интернационалните организации като БРИКС и ШОС.

„ Убеден съм, че сагата с Тайван ще завърши с безапелационен триумф за Си Дзинпин и китайския народ. За страдание новият началник на администрацията в Тайпе още през цялото време на своя мандат основава предпоставки за революция на острова и се слага напълно в услуга на американската геостратегия в Азиатско-Тихоокеанския район. Това допуска съществени тествания в обозримо бъдеще за КНР ”.  

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8909Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед28325Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед45910Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед23733Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед15419Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед118911Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79909„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР