Сглобени в подредени редици в западна част от пустинята Мохаве

...
Сглобени в подредени редици в западна част от пустинята Мохаве
Коментари Харесай

Amazon внедрява енергия без въглерод през нощта с AI

Сглобени в подредени редици в западна част от пустинята Мохаве в Южна Калифорния, слънчевите панели в слънчевата плантация Baldy Mesa трансформират задоволително слънчева светлина в сила без въглерод и я изпращат в мрежата.

Както всеки ден, слънцето в последна сметка стопира да грее, дружно с създадената сила. В тази плантация със слънчева сила плюс предпазване това не значи, че силата стопира да тече. В началото на този май система за предпазване на сила от акумулатори (BESS) с размерите на футболно игрище до слънчевите панели ще изпраща електричеството, събрано денем, назад към мрежата, като подсигурява, че силата без въглерод е налична даже през нощта.

Така Amazon употребява изкуствения разсъдък (ИИ), с цел да помогне да усили оптимално потреблението на сила, генерирана от слънцето.

ИИ е значим инструмент, който към този момент оказва помощ на нашето общество да направи прехода към сила без въглерод и да се оправи с изменението на климата в мащаб “, сподели Кара Хърст, вицепрезидент на Amazon за резистентност в международен мащаб.

Преходът към слънчева и вятърна сила е един от най-бързите способи за подкрепяне на декарбонизирането на електрическите мрежи, само че количеството налична възобновима сила може да варира, когато слънцето не грее. Сдвояването на слънчев план със система за предпазване на акумулатори може да помогне за решаването на този проблем посредством обезпечаване на устойчиво доставяне с сила без въглерод за повече часове от деня.

Сдвояването на слънчеви планове, задействани от Amazon с AI технологии, захранвани от AWS, оказва помощ да се подсигурява, че мрежата и клиентите, които обслужва, получават устойчиво доставяне с безвъглеродна сила за повече часове всеки ден, като в същото време оказва помощ на Amazon да напредне към нашия ангажимент да бъдем по-устойчива компания. ”

В допълнение, в слънчевата плантация Baldy Mesa, която е задействана от Amazon и е създадена, притежавана и ръководена от световната енергийна компания AES, моделите за машинно образование (ML), основани на Amazon Web Services (AWS) SageMaker, оказват помощ да се планува по кое време и по какъв начин батерията би трябвало да зарежда и разрежда сила назад към мрежата.

Към днешна дата Amazon даде опция за създаване на 10 плана за слънчева сила, съчетани със системи за предпазване на сила от акумулатори – представляващи близо 1.5 гигавата (GW) потенциал за предпазване на сила от батерията.

Проектите включват Baldy Mesa и Bellefield, най-големият плануван план за слънчева сила плюс предпазване в Съединени американски щати, в допълнение към първия покривен безоблачен масив на Amazon, смесен с устройство за предпазване на акумулатори, което беше конфигурирано в неговия въздушен център Сан Бернардино.

Във въздушния център на Amazon в Сан Бернардино, 5,8-мегаватовата (MW) слънчева батерия на покрива на постройката е съчетана с 2.5 MW батерия за предпазване на сила. Всичките 10 плана са ситуирани в югозападната част на Съединени американски щати в Калифорния и Аризона и обезпечават зареждане на центрове за осъществяване, офис здания и центрове за данни на Amazon, като обезпечават електричеството, генерирано от възобновима сила.

Освен това сега Amazon създава AI модел, който ще употребява опциите за машинно образование, дружно с данни за продуктивността от слънчеви масиви на покрива на Amazon, с цел да помогне на своите здания да минимизират потреблението на сила.

Компанията първо агрегира информация за продуктивността от слънчевите панели на покрива на въздушния център и други локации на Amazon, след което я комбинира с локално време и данни за постройката в централизираното вместилище на данни на AWS Data Lake.

След като бъде пуснат на пазара, бъдещият AI модел се чака да предложи планирани прозрения за успеваемостта и генерирането на сила. Понастоящем тази задача не е допустима за осъществяване от хора, защото изисква ръчен разбор и наблюдаване на всяка система и постройка на Amazon.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР