БСП ясно сме заявили, това е част от нашата програма

...
БСП ясно сме заявили, това е част от нашата програма
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: БСП стои зад здравия разум и националния интерес – мир, а не война

„ Българска социалистическа партия ясно сме декларирали, това е част от нашата стратегия и за националните, и за европейските избори – спорът в Украйна няма военно решение. Трябва да бъде оказан политически и дипломатически напън за неотложно преустановяване на военните дейности и сядане на масата на договарянията. Това е здравият разсъдък, който диктува тези стъпки да бъдат направени ”.
Това съобщи лидерът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ” Кристиан Вигенин пред Георги Любенов по Българска национална телевизия.
По думите му обаче, за жалост, явно има други ползи и друго схващане за този спор, който евентуално може да въвлече освен България, само че и цяла Европа в една безкрайна война, в която главните жертви още веднъж ще бъдат украинците. „ Виждаме, че повече от две години, без значение от огромната поддръжка, която се оказва на Украйна, фронтовата линия мърда с по няколко километра в едната или в другата посока, и с изключение на, че дневно умират десетки младежи и от двете страни, нищо друго не се случва. Затова – призоваваме към разсъдък ”, съобщи лидерът на евролистата на българските социалисти.
Той акцентира, че в една такава нестабилна интернационална среда е обикновено да се приказва за усилване на отбранителните качества на Европейски Съюз, за повече отговорност на Европейски Съюз, с цел да бъде по-независим, по-автономен стратегически и това би трябвало да бъде подкрепено. „ Но всичко, което е обвързвано с спомагателна ескалация на спора ще получи едно огромно „ не ”, както в България, по този начин и в Европейския парламент ”, съобщи Вигенин.  
„ Струва ми се, че дори се преигра ” – по този начин социалистът отговори на въпроса на водещия дала ли е България максимума в поддръжката за Украйна, и добави:  „ Основните външнополитически задължения на държавното управление през последната година бяха свързани главно с военна поддръжка за Украйна. Почти всяка седмица Народно събрание взимаше решения, свързани с това. Аз не виждам какво още България би могла да направи, само че отново да подчертая – за Българска социалистическа партия има ясна алена линия и това е военната помощ. Хуманитарна – да. Подкрепа, икономическа за възобновяване – да. Ние сме споделили – желаеме европейските пари оттук насетне да не се употребяват за спомагателна ескалация на този спор, а да спрат военните дейности и помощта за Украйна да бъде за нейното възобновяване и за нормализиране живота на милиони хора, не в спомагателни кръвопролития ”, безапелационен беше лидерът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ”.
В диалога за Украйна Кристиан Вигенин напомни факт, който по думите му, отсъства от говоренето през днешния ден: „ Там има към 300-хилядна българска общественост, които някак си ги забравихме. Когато пристигна този миг за подкрепяне възобновяване на Украйна, нашите старания би трябвало да бъдат съсредоточени точно към регионите, в които преобладаващо живеят българи ”.
„ Понякога се удивлявам по какъв начин и европейски водачи, и тук в България, десницата са застинали някъде преди две години в мисленето си, в метода си. Има действителности и би трябвало да ориентираме нашата политика съгласно тях. Трябва да сме наясно, че без значение по какъв начин ще завърши този спор – Русия ще продължи да бъде наш комшия. И нашата сигурност в Европа ще зависи от това какъв метод на връзка, а в вероятност - и съдействие, бихме могли да изградим с Русия. Отново да кажа – един от правилата, които сме си сложили в европейската платформа е здравият разсъдък във всяко едно решение ”, акцентира Кристиан Вигенин.
За Зелената договорка: „ Трябва да бъде ревизирана. Защото, пристигнала с концепцията, че ще избави света и бъдещето на нашите деца след 50, след 100 години – тя унищожава бъдещето им в този момент. Унищожава работни места, унищожава конкурентоспособността на европейските предприятия, води вместо до реиндустриализация, каквато беше концепцията на Европейски Съюз - до деиндустриализация. И това е безусловно недопустимо. За нас българските социалисти, а тук имаме и поддръжката на европейските, би трябвало да се върви към бързо инспектиране на тази Зелена договорка. Тя би трябвало в по-голяма степен да бъде и обществена, и стопански обоснована ”, уточни лидерът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ”.
По думите му това не е единствено българска тематика: „ Желанието за проверка съществува на всички места, тъй като – нищо неприятно в задачите, само че в реализацията и метода, по който се прави, е безспорен неуспех ”, уточни Вигенин.
Водачът на евролистата на българските социалисти добави: „ Това не значи, че би трябвало да се отдръпват средствата по нея, само че би трябвало да бъдат ревизирани условията, изискванията, периодите. Говорим за понижаване на административната тежест, за конкурентна Европа и в това време убиваме конкурентоспособността на нашите предприятия и се отваряме за импорт от страни, които нямат такива условия и надлежно създават по на ниска цена и по-качествено. Ето, една тематика, по която би трябвало да работим от първия ден на идващия парламент ”, уточни Вигенин.
За миграцията: „ Новият правилник е една стъпка напред по отношение на Дъблинския. Но за нас това е незадоволително. Опитите да се одобри обща политика, обстоятелството, че 8 години Европейски Съюз не може да реализира единодушие по някои от документите, това, че дебатите по миграцията демонстрираха какъв брой неефикасен е Европейският съюз, значи, че ние би трябвало съществено да работим по тематиката Европейски Съюз да взима решения и да работи в полза на хората ”, съобщи лидерът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ”, наблягайки, че за българските социалисти има три основни въпроса, които не са задоволително добре застъпени в тези документи:
„ Първо, контролът по границите – само че да не остане единствено на хартия и на думи. Това значи по-сериозна поддръжка за страните, които са външна граница на Европейски Съюз, в това число със жива мощ, усилване на наличието на Фронтекс. Второ – ускорение на процедурите за назад връщане, т.е. тези, които влизат на територията на Европейски Съюз, само че нямат право да получат филантропичен статут – да бъдат връщани ускорено. И трето - по-активна работа със страните, които са източник на тази емиграция. Но не просто, както десните си го показват, надали не някакви пунктове отвън Европейски Съюз, които да ги пресяват преди да се влезе на наша територия. А работа с тези страни, с цел да ускорят своето икономическо и обществено развиване, тъй че хората да не са подтиквани да напущат, с цел да идват в Европейски Съюз ”, разяснява Кристиан Вигенин.
„ Казват ми в този момент: вие доста плашехте около това съглашение с Австрия и нищо не стана. Не стана, тъй като Българска социалистическа партия задоволително остро и обществено поставихме това, което те пробваха да скрият. С това съглашение трябваше тук да се връщат с ускорени периоди мигранти, които са регистрирани на наша територия ”, напомни социалистът.  
„ Понеже постоянно се приказва по какъв начин лявото било разпокъсано, пришиват се леви партии, да обърна внимание на нещо, което се случи тези дни: Приятелите на „ Възраждане ”, ние неслучайно споделяме, че те са крайнодясна групировка – „ Алтернатива за Германия ”, бяха изключени от групата „ Идентичност и народна власт ”, тъй като техният водач в евроизборите сподели положителни думи за СС-овците от Втората международна война. Ето, с какви хора са другари от „ Възраждане ” и дано гласоподавателите да преценяват за кого и по какъв начин гласоподават ”, даде образец Кристиан Вигенин.
Той бе безапелационен, че трендът за Българска социалистическа партия от локалните избори е положителен и социалистите вървят нагоре. Кристиан Вигенин прикани хората да  подкрепят партията, която дава действителна вероятност и хрумвания за промени и в България, и в Европейски Съюз с номер 24 и за европейските избори, и за парламентарните избори у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР