Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, а

...
Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, а
Коментари Харесай

Над половината места в Спешните центрове у нас остават незаети, сочи проучване

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, а в системата трайно липсват 500 лекари, макар че заплатата на доктор в кола за спешна помощ доближи 4000 лв.. Това се споделя в прессъобщение на  Съюза на парамедиците в България.

В навечерието на Световния ден на незабавната помощ - 27 май, обстановката със незабавните екипи у нас е все по-трагична, показват от Съюза на парамедиците в България. Анализ демонстрира, че в множеството страни от Европейския съюз лекарският труд в колите за спешна помощ е извънредно безценен и по тази причина там са оставени единични лекарски екипи, които поемат единствено строго профилирани случаи. Във всички останали обстановки спешността се обезпечава от парамедици. Доказано е, че в страни, в които парамедиците са внедрени в системата на незабавната помощ, смъртността при произшествия е намаляла с над 70%. Парамедикът не може да размени лекаря, само че специфичното му образование разрешава стабилизиране, поддържане на виталните индикатори и незабавен превоз до най-близкото лечебно заведение, където потърпевшият се поема от подготвен лекарски екип, показват от Съюза на парамедиците в България.

У нас няма воля за промяна, която да разреши на парамедиците да бъдат легално назначени в незабавните центрове, считат от Съюза на парамедиците в България. От организацията считат, че всичко това се мери в изгубени човешки животи, защото неналичието на екипи бави обслужването на адресите и незабавното превозване. Масово и в доста райони в страната е изцяло невероятно спазването на „ златния час “ при тежки незабавни положения и произшествия, точно поради тази липса. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР