Защо делфините не кървят до смърт? Морските бозайници са известни

...
Защо делфините не кървят до смърт? Морските бозайници са известни
Коментари Харесай

Защо делфините не кървят до смърт

Защо делфините не кървят до гибел? Морските бозайници са известни с това, че големите им рани зарастват извънредно бързо.

В писмо до журнала за пробна дерматология Journal of Investigative Dermatology ученият от университета Джорджтаун Майкъл Заслов напомня няколко документирани случая на съществени произшествия с делфини.

Симпатичните животни били ранени от акули. Ухапванията били по-големи даже и от футболна топка. Но зараствали единствено за седмици, без да оставят никакви белези, без мястото да се инфектира. Дори без морските бозайници да изпитват болежка.

" Това в действителност е поразително. Не бих повярвал, в случай че го видя при човек. Делфинът е животно, еволюирало в океана без ръце и нозе, което плува по-бързо от нас, има просветеност, която вероятно може да се съизмери с нашата обществена и прочувствена трудност, и което са самолекува по метод, който е напряко извънземен спрямо това, на което сме способни ние ", учуден е Заслов.

В своята работа ученият учи опциите на животните за самолечение. Например антимикробните свойства в жабешката кожа или опцията за лекуване на рака, която дават морските кучета.

Според Заслов няколко фактора обуславят забележителното зарастване на раните по делфините. Първо, те не кървят до гибел, даже когато имат големи отворени рани. Ученият изяснява това с обстоятелството, че най-вероятно бозайниците употребяват механизма си на гмуркане, с цел да " пресекат " кръвотечението и да го насочат към по-маловажни елементи от тялото, с цел да има опция кръвта по раната да се съсири.

Второ - по време на заздравяването, не се следят никакви признаци на възпаление на раната. Кожата и маста на делфините съдържат съставки с антибактериални свойства. Те предотвратяват възпаления.

Заслов изяснява също, че делфините не демонстрират и типичните реакции на болежка. Обикновено дълбока и сериозна рана се отразява на държанието на животните, променяйки питателните им привички за няколко седмици. Делфините обаче се държат в действителност извънземно - хранят се обикновено, свидетелстват доста гледачи на бозайниците.

В рамките единствено на няколко седмици делфините изцяло заменят изчезналата тъкан, без значение от размера й. Възможно е тази регенеративна дарба да се дължи на специфични стволови кафези, които възвръщат цяла част от тялото си - крайник или опашка, да вземем за пример.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР