Започналото през април дело по Закона за достъп до обществена

...
Започналото през април дело по Закона за достъп до обществена
Коментари Харесай

НОВ ГРАБЕЖ: Ето как се крадат 2 млн. лева с „ремонт“ на джамия

Започналото през април дело по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), в което Центърът за съзидателно правораздаване в Разград желае по правосъден път да получи достъп до отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за престъпна скица с ремонт на джамия, следва да бъде решено.

В отчета от август 2022 година са установени 13 нарушавания при изразходването на 2 млн. лв., отпуснати от страната за ремонт на джамията „ Макбул Ибрахим паша “ в Разград, написа „ За истината “.

Центърът за съзидателно правораздаване, ръководен от Георги Милков, води делото  с поддръжката на фондация „ Програма достъп до информация “, а юрист на жалбоподателя е изпълнителният шеф на „ Програма достъп до информация “ Александър Кашъмов.

На старта на процеса стана ясно, че отчетът на АДФИ, пожелан от неправителствената организация с установените в него 13 нарушавания на три закона, е бил предаден на прокуратурата в Разград. По това време още не беше ясно има ли придвижване по въпросната кореспонденция.

Заради опцията да стартира следствие, което да трансформира документа в следствена загадка, съдията докладчик Светла Робева реши да отсрочи процеса. Беше насочен и въпрос към обвиняването проверява ли то противозаконни дейности при разходването на двата милиона лв..

Още на страна на второто съвещание на 10 май обвинителното ведомство заяви с писмо на съда, че е почнало досъдебно произвеждане и над отчета на АДФИ е пусната завесата на следствената загадка. За това кои длъжностни лица се проверяват изясненост към този момент няма.

Адвокат Кашъмов, който съставлява жалбоподателя, изясни на съда, че следствената загадка, зародила четири месеца откакто гражданските деятели са получили отвод да имат достъп до отчета на АДФИ, в тази ситуация няма значение.

Първо: В подаденото заявление за достъп до отчета на АДФИ от август 2022 година заявителят не споделя каква тъкмо информация желае. В този случай съгласно ЗДОИ  задълженият да отговори регионален шеф следва да поиска  в допълнение конкретизиране и да даде на  НПО-то 1 месец период да уточни какво тъкмо го интересува.

Действащият губернатор не е направил това. На 11.11 2022 година той просто е дал отговор с отвод. Според адв. Кашъмов задълженият по ЗДОИ държавен орган на власт въобще не е взел под внимание и обстоятелството, че става дума за неправилно  разходване на 2 млн. лв. обществени средства и това единствено по себе си е събитие с надделяващ публичен интерес. Което автоматизирано прави проблема решим в интерес на питащия.

Що се отнася до започнатото от прокуратурата в Разград досъдебно произвеждане, то датира от месец март 2023 година. Четири месеца след като  регионалният шеф е отказал желаната от гражданските деятели информация. Следователно следствената загадка не би могла да послужи като мотив за скриване зад завесата на пътя на 2-та милиона лв., предопределени за ремонт на джамията.

Какво мисли по въпроса съдът, следва да научим в решението на арбитър Светла Робева, за което тя съобщи, че ще бъде направено в период.

Реклама

Историята на огромната джамия „ Макбул Ибрахим паша “ в Разград

Вън от правосъдния проблем си коства да напомним, че историята и перипетиите, свързани с огромната джамия „ Макбул Ибрахим паша “ в Разград са част от  разнообразни саги, които по собствен несравним метод илюстрират историята и нравите по нашите географски ширини.

Построена през XVII, тя е третият по величина мюсюлмански храм на Балканския полуостров и има статут на монумент на културата. Вековната популярност на импозантния храм става ненадейно рискова през 80-те години на предишния век, когато комунистическият режим организира тъй наречените „ Възродителен развой “.

За да лиши от духовно леговище подложените на геноцид локални турци, властта затваря джамията с обяснението, че тя се нуждае от  незабавен ремонт. И изпраща на строителното скеле музикантите от разградската филхармония, които в изискванията на социалистическите „ доброволни бригади “, следва  да  я измажат най-малко извън. Промените след 10 ноември 1989 година поставят завършек на гаврата с турци и българи, само че джамията още веднъж остава  затворена в очакване на ремонт.

И по този начин през 2015 година, след близо 40-годишен застой, незнаен и до през днешния ден пакостник прониква в заключената джамия и залива с бетон средновековните й мозайки. Така керамичният под на блестящия в миналото храм вечно е погубен. Властта приписва вандалския акт на тайнствен салафит, влезнал незаконно от Турция у нас и похитил културно-историческата постройка. Но не открива нито него, нито свързани със злодеянието му други подбудители или помагачи.

Няколко години по-късно, откакто турската страна отремонтира българската черква „ Свети Стефан “ край Босфора, държавното управление Борисов – 3 прави огледален жест и отпусна 2 млн. лв. за ремонт на мюсюлманския храм в Разград.

Сега идва ред да разберем по какъв начин, защо и в интерес на кого са изхарчени те.

Коментар от правния екип на ПДИ:

С Решение № 66 от 23.05.2023 година на Административен съд – Разград жалбата е отхвърлена, защото съдът приема, че при настоящо прокурорско произвеждане, отчет на АДФИ въз основа, на който е формирано разследване, попада в обсега на следствената загадка. Това не е огромна изненада, защото се е случвало и преди в административната процедура, било е потвърждавано и от правосъдната процедура.

Въпреки загубата на делото, изгодата за прозрачността е отвън подозрение. Делото срещна локалната общност с проблем при разходване на бюджетни средства за възобновяване на културен монумент в града. А информацията ще бъде предоставена при привършване на прокурорското произвеждане.

*Текстът е част от публицистичното наличие на месечния бюлетин на „ Програма достъп до информация “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР