Отделението по диализно лечение към УМБАЛ “Свети Георги ЕАД -

...
Отделението по диализно лечение към УМБАЛ “Свети Георги ЕАД -
Коментари Харесай

50 години диализно лечение в Пловдив ВИДЕО

Отделението по диализно лекуване към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив означи 50 години от основаването.

Преди половин век, на 29 април през 1974 година, е осъществена първата хемодиализа под тепетата. Тя е на пациентка с хронична бъбречна непълнота, осъществена е от доктор Варткес Озанян и продължава цели 10 часа.

Този миг освен отбелязва началото на диализното лекуване в района, само че и става крачка към бъдещето на нефрологията.

Оттогава Отделението по диализно лекуване към университетската болница изминава дълъг път на забележителен напредък и развиване, като се трансформира във водещо звено за цяла Южна България. Днес се оглавява от доктор Георги Цочев, който дружно със своя екип от експерти, прави всекидневно процедури със модерна здравна инсталация и новаторски способи.

Юбилеят се означи с публична гала в База I на УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив. По покана на доктор Цочев на честването  присъства изпълнителният шеф на университетската болница проф. доктор Карен Джамбазов, ректорът на Медицинския университет - Пловдив проф. доктор Ангел Учиков, регионалният шеф на Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев, също по този начин представители от управлението на болничното заведение, началници на медицински звена, някогашни ръководители на отделението по диализно лекуване, както и целият личен състав.

Още вижте във видеото: 



По време на събитието беше излъчен къс документален филм, в който историята на отделението беше показана от емблематични лекари през годините, както и от пациенти.

В Отделението се през днешния ден се поемат и лекуват най-тежките случаи, като се поддържа 24-часова неотложност. За миналата година пациентите с остра и хронична бъбречна непълнота са достигнали близо 19 хиляди души.

В същото време медицински сестри от Пловдив и страната взеха присъединяване в образованието, с цел да чуят забавни случаи и образци от работата на екипa на единствения по рода си в страната Интегрален център, който се намира в УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив.

Високотехнологичният център за трансфер на познания и здравни технологии – Интегрален център за лекуване на тумори и контузии на глава и шия за повторно организира сходен курс за продължаващо следдипломно образование на експерти по здравни грижи.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР