Пропалестински и произраелски протестиращи се сблъскаха в Калифорнийския университет в

...
Пропалестински и произраелски протестиращи се сблъскаха в Калифорнийския университет в
Коментари Харесай

Протестите продължават: Конкуриращи демонстранти от Газа се сблъскаха в кампус на Калифорнийския университет

Пропалестински и произраелски протестиращи се сблъскаха в Калифорнийския университет в Лос Анджелис /UCLA/, до момента в който демонстрациите за войната в Газа не престават в американските кампуси, оповестява „ BBC “.

Националните манифестации – по време на които имаше стотици арести – не демонстрираха признаци да спрат през уикенда. В Калифорнийския университет в Лос Анджелис „ избухнаха физически разправии “, откакто преграда, разделяща двете страни, беше пробита, описа чиновник. Белият дом настоя, че демонстрациите би трябвало да останат мирни .

Правителството на Съединени американски щати почете правото на протестиращите , демонстриращи против войната сред Израел и Газа , посочи представител на Съвета за национална сигурност пред ABC. Той обаче затвърди осъждането на докладваните антисемитски произшествия , както и на „ цялата тирада на омразата и заканите за принуждение там “, съобщи Джон Кърби пред ABC в неделя.

В Калифорнийския университет в Лос Анджелис пропалестинският лагер набъбна по мярка през последните дни, като при тях имаше и група произраелски контрапротестиращи.

Израелският американски съвет /IAC/ провежда контрапротеста . Наскоро организацията съобщи, че е „ надълбоко загрижена “ за антисемитизма , обявен на други места, в това число в Колумбийския университет. Много пропалестински протестиращи се пробваха да се дистанцират от антисемитски произшествия и в някои случаи те упрекваха външни пропагандатори.

Двете групи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис останаха мирни до неделя, заяви организация Ройтерс, когато полицията в кампуса ги раздели с палки, до момента в който те се блъскаха и блъскаха един различен и си разменяха удари. Не беше ясно коя група е пробила бариерата, която ги разделя.

„ Съкрушени сме от избухналото принуждение “ , споделиха от университета и прибавиха, че в отговор са въведени спомагателни ограничения за сигурност .

Напрежението в американските университети избухна след офанзивата на Хамас на 7 октомври , при която бяха убити към 1200 души в Израел , и ответното израелско военно нахлуване, което умъртви повече от 34 000 души в Газа. През последните две седмици породи национално въстание, което университетските чиновници и органите на реда се борят да овладеят. Те упрекнаха външни групи, че са проникнали в демонстрациите .

Движението наподобява беше насърчено от ареста на повече от 100 протестиращи в Колумбийския университет в Ню Йорк, откакто полицията беше извикана да разчисти лагера. Оттогава стотици хора бяха задържани тук-там в Съединени американски щати от бряг до бряг – доста от които бяха разпънали лични палатки на територията на университета.

Протестиращите упорстват за преустановяване на огъня в спора и техните университети – доста от които имат големи дарения – да пресечен финансовите си връзки или да се откажат от Израел. Те споделят, че фирмите, които вършат бизнес в или с нацията на Израел, са съучастници в продължаващата война против Газа – както и институциите, които влагат в тези компании.

Длъжностните лица също се бориха да се оправят с хипотетичните произшествия на антисемитизъм, като редица еврейски студенти показаха опасения за сигурността си . В няколко кампуса те приказваха за произшествия, вариращи от викания и знаци в поддръжка на Хамас – неразрешена терористична група в Съединени американски щати – до физически конфликти и хипотетични закани.

Североизточният университет в Бостън, Масачузетс, заяви за „ гневни антисемитски обиди “ в изказване в събота, което упрекна „ професионални уредници, които не са свързани с Североизточния университет “ , че са проникнали в студентски митинг.

В информацията се прибавя, че повече от 100 души са били арестувани.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР