Заместник-председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова беше избрана за

...
Заместник-председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова беше избрана за
Коментари Харесай

Мариета Райкова е новият шеф на спецсъда

Заместник-председателят на Специализирания углавен съд Мариета Райкова беше определена за началник на съда. Решението на Съдийската гилдия беше взето с 11 гласа „ за “. Другият претендент – Мария Карагьозова от СРС, не получи нито един глас в своя поддръжка. А ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов гласоподава и против двете кандидатки.

Въпросите към Мариета Райкова бяха главно в две насоки – за броя на делата, включително и разрешенията за използване на специфични разследващи средства, както и за реакцията във връзка с неточните медийни изявления.

Тъй като данните за 2018 година още не са дефинитивно подготвени, бяха коментирали тези за 2017 година Стана ясно, че тогава са дадени 3044 позволения за СРС. Райкова изясни, че 25% от СРС се преобразуват във материални доказателствени средства. Каза, че се вижда растеж на настояванията през 2018 година с към 300, само че действително, по думите ѝ, нещата стоят по малко по-различен метод. И даде следния образец – известно е, че едно лице употребява два телефона и се желае позволение за подслушването им. В първите 10 дни след използването на СРС се схваща, че то има още два телефона. Тогава се насочва допълнитено искане и за тях. Освен това, добави Райкова, при едно корупционно закононарушение, когато диалозите вървят сред двама души, е мъчно да се откри очевидец на сделките и поради това се ползват СРС.

Тя изясни, че се употребяват освен подслушване и следене, само че и чиновници под прикрие, доверителна договорка и следена доставка.

Що се отнася до медиите, представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев и Вероника Имова желаеха да знаят по какъв начин съгласно Райкова би трябвало да реагира ръководителят на СНС при неточни медийни изявления и изяви на неправителствени организации с неразбираемо финансиране, които имали искания към съда. Магдалинчев съобщи, че съставът на публицистите се подменил и новопопълненията не разбирали езика на съдията.

Райкова съобщи, че наложително би трябвало да има чиновник, който да реализира връзката с медиите. Наред с това предлага къси резюмета на претекстовете към присъдите, които да се разгласяват на уеб страницата на СНС, тъй като никой няма да прочете 50 страници решение, а хората въпреки всичко се осведомят за наказателните каузи от медиите.

„ Не постоянно обществото схваща справедливостта като правдивост, а като възмездие. Медиите не постоянно съблюдават етичните си кодекси. При неточни изявления наложително би трябвало да има бърза и остра реакция от ръководителя “, разяснява Райкова. И добави, че съдията, който работи в СНС, би трябвало да има гръбнак.

В отговор на въпрос тя съобщи, че при основаването на профилираните съдилища не е имало доста искащи да работят там, заради опасения, че се основава орган, който да извършва някакви поръчки. Самата тя няма данни някое дело да се е развило по този метод.

Иначе разясни, че в СНС има процедура сред откритите съвещанията да се организират закрити, на които да се разискват организационни въпроси, да се преценя дали делото ще тръгне или на разпоредителното съвещание ще има претенции за връщане и така нататък

В отговор на въпрос сподели, че за предходната година имат три доказани присъди, три изменени и 10 променени.

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов я попита дали приема за обикновено началник на по-горен съд да върви при арбитър от по-долен, с цел да упорства по-бързо да управлява дело, което да се качи на въззивната инстанция. Той има поради шефа на АСНС Георги Ушев, който беше отишъл на крайници при съдията от спецсъда Иво Хинов, с цел да му каже по-бързо да изготви материалите по делото за мярката за неотклонение на Десислава Иванчева, с цел да може апелативният спецсъд бързо да се произнесе. Мариета Райкова отговори, че не е осведомена с този случай.

Беше ѝ заложен и различен въпрос – по какъв начин намира практиката съдии да упълномощават свои сътрудници да гласоподават вместо тях и тази процедура намира ли опора в закона. Става дума за извършеното общо заседание по чуването на претендентите за началник на спецсъда, когато магистрати, които не могат да участват, са упълномощили свои сътрудници да дадат гласа си и за тях. Райкова съобщи, че това се случва за първи път и че ще направи забележка на сътрудниците си след днешния избор.

Що се отнася до битовите въпроси, тя съобщи, че се надява СНС да остане в постройката на „ Черковна “ №90. Очаква се в околните месеци ДКСИ да освободи пространства в нея и по този начин за магистратите да има повече място.

Изслушването на втория претендент – Мария Карагьозова от Софийския областен съд, беше много по-кратко. Според нея в тази ситуация е налице изключение да се кандидатира за началник на по-висок орган, тъй като Специализираният углавен съд е приравнен на областен, само че бил доста по-близо до районния, тъй като е първоинстанционен.

На въпрос дали счита, че има поддръжката от съдиите от СНС, откакто на общото заседание нито един магистрат не я е подкрепил, Карагьозова съобщи, че от компетентността на общите събрания е единствено да изслушват претендентите и да им задават въпроси, а не да вземат мнение за професионалните им качества, камо ли да гласоподават за един или различен. Тя добави, че не знае различен орган, на който да са предоставени пълномощия да се самоуправлява. Това по-скоро се води спор на ползи, нещо неправилно и не се толерира, сподели Карагьозова.

А другояче съобщи, че ще управлява съда по този начин, както гледа делата си – като обезпечава тъждество и състезателност.

При дебатите ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов съобщи, че няма да поддържа нито един от двамата претенденти. За Карагьозова съобщи, че не дава отговор на критериите по член 169, алинея 1 от Закон за съдебната власт.

Що се отнася до Райкова разясни, че не е получил отговори на въпросите за отстояване на независимостта на съдиите, както и на питането си за упълномощаване на съдии да гласоподават за други. Това е деформиране, сподели Панов, написа lexnews. Изрази и незадоволеност от отговора за постройката за спецсъда. Поясни, че Висш съдебен съвет е обезпечил постройка и тя е на бул. „ Ал. Стамболийски “.

Драгомир Кояджиков от своя страна съобщи, че ще поддържа Райкова. „ Тя познава съдиите и работата на СНС. Този съд е значим, от няколко месеца е без ръководител. Трябва да се даде късмет на Мариета Райкова “, заключи Кояджиков.

Цветинка Пашкунова също сподели, че ще поддържа Мариета Райкова. Изтъкна, че има дълготраен стаж в правосъдната система, а от пет години е в Специализирания углавен съд. Според нея кандидатката има ясна визия за проблемите там, познава магистратите и има ясни цели във връзка с това какво следва на административния началник на този съд.

Ако има предпочитание от докладчиците да изясняват в резюме актовете си, тя би ги насърчила и поощрила, сподели Пашкунова. Добави, че е съгласна с Райкова, че в случаите, когато изнесена в медии информация почива на погрешни обстоятелства и условия, ръководителят е този, който би трябвало да внесе изясненост и да вземе отношение по въпроса.

Отбеляза и получената цялостна поддръжка от целия състав на СНС. Като уточни, че намира това за справедлива оценка и предпочитание на съдиите да работят с Мариета Райкова.

Красимир Шекерджиев сподели, че Райкова е доста по-запозната с проблемите от другия претендент. И съгласно него тя е способена за поста, също така е издигната и подкрепена от болшинството от съдиите. И сподели, че не е склонен, че не би трябвало да бъде подсилен за административен началник оня претендент, който не е склонен с решенията на Висш съдебен съвет, визирайки желанието на Райкова СНС да остане в постройката на ул. „ Черковна “. „ Напротив, доста постоянно ще се случва ние да взимаме непопулярни решения. А административният началник ще пази ползите на съдиите и това не би трябвало да се приема за негов ущърб “, сподели той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР