Зам-министърът на здравеопазването Димитър Петров с разяснения за рокадата на

...
Зам-министърът на здравеопазването Димитър Петров с разяснения за рокадата на
Коментари Харесай

Димитър Петров за рокадата в Пирогов: Болницата се управлява непрозрачно

Зам-министърът на опазването на здравето Димитър Петров с уточнения за рокадата на управлението на "Пирогов ". Ден по-рано от Здравното министерство оповестиха, че освобождават от поста проф. Асен Балтов за установени нарушавания за над 1 млн. лв..

"Възможно е виновност да носят шефовете на обособени отделения, като се касае по отношение на по две посоки за бъбречна непълнота и чернодробни болести. Това приказва за едно - неупражнен надзор от страна на изпълнителния шеф. Фактите демонстрират, че той пречи на Съвета на шефовете. Не може да се ръководи еднолично такава огромна държавна болница ".

„ Не можем да прикриваме обстоятелства. Има и други данни, в това число от настоящия Съвет на шефовете. Те самите настояват, че се ръководи безусловно непрозрачно "Пирогов ". Проф. Балтов крие от Съвета на шефовете материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други обстоятелства. Имам поради, че Съвета на шефовете твърди, че не му е предоставено помещение и материали, които касаят Съвета на шефовете “, сподели още Петров.

„ След като мине процедурата евентуално Касата ще приключи контракта по тези две клинични пътеки, според закона. Говорим за регистрирана, само че неизвършена активност. Балтов е упражнил неефикасен надзор. Не би трябвало да се прави регистрирана, само че неизвършена активност, тъй като това е жестоко нарушаване ", обясни още Димитър Петров.

"Има нарушавания по клиничини пътеки - с фиктивни пациенти. Има такива пациенти, които са били на работа, а са се водили по клинична пътека. Освен това има и различен вид нарушавания, като несбъднат алгуритъм на пътеката, това са наложителни проучвания, които не са направени ".

Относно това дали е политическо уволнението на Балтов, зам-министърът отговори по този начин: „ Не сме политически, а експертен кабинет и тук няма партийни фрагменти сега. Става дума за няколко лечебни заведения. След съответни инспекции в някои лечебни заведения сме разкрили нарушавания. Става дума за едноличен жанр на ръководство ".

Относно слуховете, че проф. Балтов е схванал за своето премахване от медиите, то Петров обясни, че той е бил предизвестен и е знаел, че има такава заплаха за него. "Министърът го е предизвестил от дълго време, че потвърдят ли се тези констатации на Касата от междинния отчет, той ще бъде освободен ".

Зам.министърът сподели още, че проф. Балтов може да бъде уволнен и на друго съображение, а точно - финансови аргументи. "Има над 10 млн. просрочени отговорности "Пирогов ", които са от консумативи и медицински произведения. Те са платени от пациентите и от Касата, само че не са платени на компаниите ".

Той акцентира, че няма нападки към личния състав на болничното заведение. "Никой не е споделил нищо против "Пирогов ", нито против лекарите в тази болничното заведение. Министерството няма да каже дума против лекарите и сестрите. Поклон пред тези хора ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР