Заливане с ледена вода до измръзване, заплахи за изнасилване, психически

...
Заливане с ледена вода до измръзване, заплахи за изнасилване, психически
Коментари Харесай

Вътрешен човек: В Гуантанамо изтезавахме хора


Заливане с ледена вода до измръзване, закани за обезчестяване, душевен и физически тормоз: в Гуантанамо са вършени закононарушения. Вътрешен човек от лагера признава за изтезания на пандизчии.

„ Страхуваше се неимоверно. Сигурно очакваше, че всеки миг ще бъде погубен, “ споделя „ мистър Х “. Той е бил в състава на един специфичен екип в, само че не желае да се показва с същинското си име. Авторите на актуалното журналистическо следствие знаят неговата еднаквост.

В изявлението очевидецът на първо време приказва за „ твърди техники “, които през днешния ден към този момент са противозаконни. Помолен да посочи, тогавашният специфичен проверяващ признава: „ Да, това бяха изтезания. “ Той споделя, че и други надзиратели са изтезавали пандизчиите. Случвало се е някой пандизчия да е с разрушен нос, различен – с пукната джука или подуто око.

" Два пъти бях на косъм от гибелта "

Мохамеду Улд Слахи, който през днешния ден живее в Мавритания, разказва сходна картина. Непрекъснато го заливали с ледена вода, с цел да проговори. „ Искаха да направя признания. Но даже да желаех да кажа нещо, аз към този момент не бях в положение да приказвам, целият бях вдървен. Този човек на два пъти едвам не ме умъртви, “ споделя 51-годишният през днешния ден мъж.
Редакцията предлага
През 1988 година той идва в Германия като стипендиант на Обществото „ Карл Дуисберг “. По време на следването си в Германия непринудено се причислява към, които по това време се борят против и получават помощ от Съединени американски щати. В продължение на месеци Слахи се образова в един от лагерите под управлението на по-сетнешния водач на Ал Кайда.

Той споделя, че след завръщането си в Германия прекъснал всевъзможни контакти с Ал Кайда, само че запазил някои от връзките си с ислямистките среди. По-късно е похитен от специфичните елементи на Съединени американски щати и вкаран в лагера в Гуантанамо, където прекарва от 2002 до 2016 година. Министерството на защитата на Съединени американски щати го упреква, че по предписание на бин Ладен персонално е рекрутирал трима от общо четиримата пилоти-самоубийци, направили. Независимо от обвиняването, неговото дело така и не стига до съда. Тъкмо противоположното: последователно военното правораздаване и тайните служби на Съединени американски щати стигат до извода, че против Слахи няма доказателства и през 2016 го освобождават.

Заплашван, че ще изнасилват майка му

Самият той от самото начало твърди, че е почтен. Приел да направи признания, единствено тъй като неговият следовател прибягнал до подла стъпка. През 2003 година полицейският комисар от Чикаго Ричард Зюли му посочил писмо, което изглеждало като формален документ на Държавния департамент. В него се казвало, че майката на Слахи може бъде докарана в Гуантанамо и да бъде предоставена на затворници-мъже.

Зюли разказва по следния метод резултата от лъжовната опасност, че майка му ще бъде изнасилена: „ Наблюдавах по какъв начин очите му минават по първите четири от общо петте абзаца на писмото. После очите му се изпълниха със сълзи, които рукнаха по цялото му лице. “ Оттам насетне Слахи почнал да подава всевъзможни информации, които сякаш описвали протичащото се във вътрешните кръгове на.

„ Великият триумф “ на следователя Зюли се провалил с гръм и тропот единствено няколко месеца по-късно, тъй като при тестването с детектора на лъжата се оказало, че „ самопризнанията “ на Слахи (в резултат от опасността за обезчестяване на майка му) били съединени основно от измислици. Вторият тест с полиграфа посочил същото.

Бивш боен прокурор: " Това е мъчение "

Анализаторка, която проверявала работата на следователския екип в Гуантанамо и в детайли е разговаряла със Слахи, споделя, че „ специфичните способи на разпит “ в съответния случай били утвърдени персонално от министъра на защитата Доналд Ръмсфелд.

Корицата на издадения от Мохамеду Слахи " Дневник от Гуантанамо "

„ Извършеното против Слахи е мъчение, “ признава някогашният боен прокурор на Съединени американски щати Стюарт Кауч. Днес той е арбитър и прибавя, че такива „ признания “ така или другояче биха били неизползваеми в съда, тъй като са добити по противозаконен метод.

Хората от американския екип за разпити в Гуантанамо през днешния ден правят оценка по друг метод тогавашната си активност. „ Мистър Х “ съжалява за това, което е сторил на Слахи, и си признава, че дейностите му са били неправилни. В същото време тогавашният водач на екипа Зюли повтаря, че методите са били съответни. „ Задачата ни беше да извлечем скрити информации, с цел да предотвратим вероятен идващ терористичен акт против Съединени американски щати, “ споделя Зюли.

Цитираната анализаторка също и до през днешния ден оправдава описаните способи: „ Той най-малко остана в Гуантанамо 14 години – все по-добре от нищо. Но не му беше задоволително. “ А какво би било „ задоволително ", съгласно нея? Бившата държавна служителка от администрацията на Съединени американски щати е безапелационна: „ Смърт. Трябваше да заплати с живота си. “

Закъсняло разкайване

Един от тогавашните надзиратели застава на друга позиция през днешния ден: „ Не мога да се извиня от името на държавното управление. Няма по какъв начин. Лично аз обаче мога да помоля за амнистия. “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР