Бой с кабели, електрошокове, задушаване - изтезанията, на които талибаните

...
Бой с кабели, електрошокове, задушаване - изтезанията, на които талибаните
Коментари Харесай

Бруталната разправа с жените в Афганистан


Бой с кабели, електрошокове, задушаване - изтезанията, на които талибаните подложили младата афганистанка Тамана в пандиза в Кабул, са били безчовечен. Пред Дъждовни води тя споделя историята на своето страдалчество.

" Запушиха ми устата, а краката и ръцете ми завързаха. Държаха ме за краката и един от надзирателите ме удряше с кабел по стъпалата. Понякога слагаха краката ми във вода и предизвикваха електрошокове с електрически кабели, до момента в който не изгубех схващане. Сложиха ми и найлонова торба на главата и я махнаха тъкмо преди да се задуша ", споделя Тамана Зариаб Париани.

През януари 2022 година 25-годишната Тамана е арестувана в Кабул и вкарана в пандиза. Три седмици тя е брутално измъчвана, измъчвана и разпитвана. Трите ѝ по-малки сестри са отведени зад решетките дружно с нея. Преди това Тамана провела демонстрации против.

Нови разпореждания за дамите

Според талибаните Тамана е нарушила законите в страната, тъй като обществено изгорила бурката си. Откакто взеха властта през август 2021 година, талибаните не разрешиха на дамите да вземат участие интензивно в политическия и обществен живот. Оттогава. Всички са длъжни да се забулват. В Кабул и други градове талибаните издигат плакати, с които съпоставят незабулените дами с животни.

Тамана е юристка по обучение. Преди талибаните да вземат властта в Кабул е работила като журналистка във вестник. Както доста други афганистанки, тя не приема новите ограничавания и е измежду уредниците на митингите през септември 2021 година, в които се включиха стотици дами. Талибаните ги потушиха брутално - с оръжия, насилия и арести. 

“Никога преди не бях мислила за гибелта “

Тамана не е била измежду първите арестувани. Чак няколко месеца след началото на митингите талибаните нахлули с щурм в дома, в който тя живеела с трите си сестри. В последния миг тя съумяла да снима ареста и да го разгласява във Facebook. По този метод насилието било проследено от хора по целия свят - евентуално точно този вик за помощ в последна сметка е избавил живота ѝ. 

Трите ѝ сестри - Зармина, Шафика и Керишма - са арестувани същата вечер и откарани в същия затвор, само че без да имат опция да контактуват между тях. “Никога преди не бях мислила за гибелта “, споделя 17-годишната Шафика. “Бях на възраст, когато сходна мисъл ми беше непозната. Но откогато бях хваната от талибаните, не можех да мисля за нищо друго. “

Тамана (третата отляво) и сестрите й

След напън от неправителствени организации талибаните освобождават част от стачкуващите през февруари 2022 година. Жените трябвало да предадат на талибаните документите си за благосъстоятелност, също така им било неразрешено да вземат участие в митинги, да приказват с медии и да са политически дейни. На Тамана и сестрите ѝ било позволено да се върнат вкъщи на 13 февруари 2022 година Така те заживели в един свят, в който е неразрешено да се движат по улиците без компаньон от мъжки пол. Ситуацията на девойките и дамите в Афганистан е трагична – те са прогонени от учебните заведения и университетите, а разпоредбите за покриване на лицето и тялото стават все по-строги.

Те към този момент са в Германия, само че не могат да не помнят ужаса в пандиза

Задържането на четирите дами провокирало вълна от реакции в обществените мрежи. Намесили се редица филантропични организации, в това число от Германия, с помощта на които през октомври 2022 година Тамана и нейното семейство съумели да избягат през Пакистан и да стигнат до Германия.

Eдна година по-късно Тамана и трите ѝ сестри още не могат да не помнят ужаса на пандиза. Страхът и кошмарите ги преследват  непрекъснато. „ В килията, където бяхме затворени, чувах писъците на други дами и девойки “, споделя Шафика: „ Писъците кънтят в ушите ми и до през днешния ден. Треперя и настръхвам “. Дори година по-късно най-малката сестра доста ясно си спомня по какъв начин се е страхувала, че всеки момент може да е последният в живота ѝ. Жените знаят, че в този момент са на несъмнено място в Германия, само че хиляди други са “в плен на терора на талибаните ”. Затова те насочат зов: „ Не забравяйте дамите в Афганистан! “.

Със сълзи на очи Зармина споделя, че има доста други демонстрантки в, които не са съумели да изоставен страната. А доста от девойките, които са били полово насилвани в пандиза, са се самоубили, с цел да спасят репутацията на фамилиите си. Тамана се притеснява от още “по-брутално и още по-жестоко ръководство на талибаните в бъдеще ”. Заедно със сестрите си тя моли към интернационалната общественост да не не помни дамите в Афганистан.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР