Уганда, Танзания, Кения: редица африкански държави инвестират в големи железопътни

...
Уганда, Танзания, Кения: редица африкански държави инвестират в големи железопътни
Коментари Харесай

Железопътни проекти в Африка: как Турция измества Китай


Уганда, Танзания, Кения: редица африкански страни влагат в огромни железопътни планове. Там, където китайските компании се провалят в реализацията, идват техните конкурентни от Турция.

Става дума за вложения за милиарди. Но Уганда не се отхвърля. Африканската страната държи на построяването на железопътна мрежа със общоприетоо междурелсие, което ще разреши всеобщото ѝ потребление.

Мрежата между столицата на Уганда Кампала и кенийския граничен град Малаба трябваше да бъде построена от китайска компания, с която бе подписан и контракт. Проектът възлизаше на 2,2 милиарда $. Но около компанията по този начин и не получи нужните средства от китайската държавна Ексим банка.
Редакцията предлага
Турска компания ще осъществя плана

Правителството в Уганда имаше всички учредения да се отдръпна от контракта, в случай, че сътрудникът не напредва с неговата реализация, споделя журналистът от Уганда Джон Кибего. в продължение на години финансираше най-важните инфраструктурни планове в Уганда, изпълнявани от китайски компании, само че в този момент следва сериозна смяна. Правителството е в контакт с турски сътрудници, подписан е меморандум за съгласие и към този момент тече техническата и финансова подготовка за финален контракт.

съществено уголемява въздействието си в Африка, споделя Юнус Турхан, откривател на турско-африканските връзки в университета " Хаджи Байрам Вели "  в Анкара. " Днес Турция има търговски съглашения с 45 африкански страни, над 1500 турски компании са създали вложения от 70 милиарда $ в Африка. "  По данни на Турхан в последните две десетилетия комерсиалният продан се е удвоил и през 2020 година е възлизал на 27 милиарда $.

Именно в този подтекст би трябвало да се преглежда и задълбочаването на съдействието с турските сътрудници, които се показват по-добре от китайските компании освен във връзка с цените, само че и на бързината и на качеството.

В Източна Африка се надпреварват при израждането на жп линии

Според информацията, която циркулира в Уганда, сътрудник за построяването на новата железопътна мрежа е турската компания " Япи Меркези ". Фирмата към този момент е построила значим път в Северна Уганда.  " Представителите на държавното управление хвалят плана, това е най-хубавият път и съгласно локалните хора ", споделя Кибего.

Съвместните планове с " Япи Меркези " носят различни преимущества на Уганда. Компанията взе участие уверено в построяването на мрежа със общоприетоо междурелсие в Танзания, тъй че има опит в района. Освен това работи с многопластов модел на финансиране, който разчита на западни донори и изключително на така наречен организации за експортно кредитиране.

При разширяването на жп линиите става въпрос и за районна конкуренция. Танзанийският маршрут съставлява " централен кулоар " към вътрешността на континента. " Всички страни в Източна Африка влагат в жп маршрутите, с цел да подтикват стопанските системи си ", споделя пред Дъждовни води икономистът Исаак Хиса. " Кения, Танзания, Руанда и Демократична република Конго влагат в железопътни линии със общоприетоо междурелсие. В този подтекст Уганда, която е ситуирана сред всички тези страни, вижда себе си като център за районна търговия. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР