Жените крадат по-рядко - поне според официалната статистика. Но историята

...
Жените крадат по-рядко - поне според официалната статистика. Но историята
Коментари Харесай

От Ружа Игнатова до Бони Паркър: пет смайващи истории на жени, откраднали много пари


Жените крадат по-рядко - най-малко съгласно формалната статистика. Но историята помни няколко смайващи истории на престъпнички, откраднали доста, доста пари. Представяме Ви пет от тях. Разбира се, Ружа Игнатова е измежду тях.

Ружа Игнатова

В полицейската статистика за престъпността в дамите съставляват единствено към 25% от обвинените, а делът им при тежките закононарушения е незначително дребен, написа " Велт ам Зонтаг " в своя публикация и в тази връзка цитира най-влиятелната немска феминистка Алис Шварцер, която при започване на хилядолетието споделя следното: " Жените не са по-добри хора, те просто не са имали толкоз благоприятни условия да си изцапат ръцете ".

Легендарните Бони Паркър и Ма` Баркър

Въпреки това обаче има и случаи на дами престъпнички, които получават международна популярност. Една от тях е Бони Паркър. Години наред дружно с колегата си Клайд Бароу ограбват магазини, бензиностанции и банкови клонове. През 1930 година Бароу е арестуван и пратен в пандиза. Паркър съумява да вкара револвер в пандиза, който той употребява, с цел да избяга.  Двамата са убити от полицейски чиновници в Луизиана през 1934 година. 

Бони и Клайд са въодушевили голям брой основатели на кинопродукции

Кейт Баркър, родена като Аризона Дони Кларк и по-известна като мама Баркър, остава в историята като началник на незаконен клан през Голямата меланхолия в. В него вземат участие четиримата ѝ сина, виновни за убийства, отвличания и грабежи. Основателят на ФБР Едгар Хувър я дефинира като " най-жестокия, рисков и находчив престъпен мозък на последното десетилетие ". В последните години обаче от ден на ден се спекулира, че ФБР основава този неин облик, с цел да оправдае убийството ѝ при престрелка през 1935 година, а медиите го употребяват, тъй като провокира огромен интерес в обществото. 

Ясемин употребява чара си, с цел да изнесе милиони
Редакцията предлага
През последните години има и нови три случая на дами, откраднали милиони, които се радват на вниманието на немската, а и на международната общност и " Велт ам Зонтаг " обръща внимание точно на тях. Ясемин Гюндоган е една от тях. Тя работи в компания за парични преводи. На 21 май 2021 година Гюндоган трябва да опакова 17 милиона евро, които да потеглят към клиенти. Само половината пари обаче са изпратени. Останалите тя натъпква в шкафче с чекмеджета. За да изкара шкафчето през вратата, би трябвало да премине през собствен сътрудник - Хенинг Б. Още преди няколко дни му е споделила, че желае да изнесе шкафчето, което сякаш било цялостно с употребена хартия. Също по този начин му дава телефонния си номер и го кани на вечеря. Хенинг Б. пуска дамата да мине през автоматизираната врата към 21:00. Тя натоварва шкафчето в черен ван  " Мерцедес "  и потегля. Заедно с милионите скоро отпътува за Турция. И до през днешния ден казусът провокира отвращение и необятен публичен интерес.

" Криптокралицата " Ружа задига милиарди

Една друга жена - с български генезис и немски паспорт - стана освен световноизвестна, само че и бе сложена от ФБР на второ място в листата с десетте най-издирвани нарушители. Става въпрос за. 

Инвеститорите дават парите си, с цел да закупят " просветителни пакети ", които сякаш да ги приготвят за идната търговия с криптовалутата OneCoin. Легендарни стават видеоклиповете на разточителните и ефектни изложби на OneCoin. Бизнес моделът беше систематизиран от нюйоркския прокурор Джефри Берман през 2019 по следния метод: Игнатова и нейните съучастници основават " компания за милиарди долари, построена напълно върху неистини и измами. Инвеститорите станаха жертви, а обвинените забогатяха ". Игнатова изчезва през 2017 година..

Повече от пет години по-късно Игнатова даде някакви признаци на живот. На 11 януари юристите ѝ предявиха искания за собственоста на парцел - пентхаус за 18 млн. евро в първокласния лондонски квартал Кенсингтън, както заяви вестник " Таймс ".

Женският чар 

Ружа Игнатова безспорно разчита на харизмата си, с цел да се популяризира. И в случай че Ясемин Гюндоган също не беше употребила чара си, с цел да омае пазача Хенинг Б., евентуално нямаше да успее да изнесе толкоз елементарно милионите. Но дали това в действителност е типично женско? Не е ли това главното, което вършат всички положителни измамници, без значение от пола - съумяват да заблудят индивида насреща, пита " Велт ам зонтаг ". Може би оръжието на дамите престъпнички е, че те постоянно са подценявани. Ясемин Гюндоган е считана за " безпомощна ", тя е била напълно малък чиновник, пособия е да се пакетират парите. Била е блага и отзивчива, написа немският всекидневник. 

В очите на приятелите и сътрудниците си от компанията за превозване на пари в Щутгарт Мирнеса С. също имала известност на работлив и угодлив човек. 42-годишната босненка, която работела като телефонен оператор, понякога пособия за пакетирането на парите. Кой би си помислил, че на 14 октомври 2022 дамата ще влезе в трезора, ще натъпче черна спортна чанта с банкноти и ще си тръгне с един милион евро? Оттогава тя се укрива. Преди Коледа приятелят ѝ Мохамед-Муджо О. качва в обществените мрежи няколко фотоси на Мирнеса С., на които тя танцува и се смее. " Не се оставяйте да ви заловен ", разяснява един консуматор.

Можеш ли да водиш благополучен живот, докато се укриваш?

Случаят на Ясемин Гюндоган дава известна изясненост по въпроса за щастието по време на бягство. Нейната другарка Бюсра С., която ѝ пособия при кражбата, е била хваната от полицията преди да успее да избяга в. От телефонните диалози сред двете, които са прихванати от управляващите, излиза наяве, че Гюндоган е направила " усещане, че е подвластна и частично безпомощна ". Тя съвсем не приказва турски, само че би трябвало да стои в стаята си в петзвезден хотел без да я напуща, тъй като е прекомерно рисково. Баща ѝ желал да знае какъв брой пари е отмъкнала, тъй като неговите били изчерпани, а приятелят ѝ, съгласно проверяващите, е взел средствата и е провел превоза ѝ до Турция. Оказва се, че дамата, отмъкнала милиони, би трябвало да стои затворена в един хотел и да се крие години наред. 

***
Вижте и тази фотогалерия от нашия списък:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР