6-годишен стреля по учителка, момиче убива 11-годишно момче: в САЩ

...
6-годишен стреля по учителка, момиче убива 11-годишно момче: в САЩ
Коментари Харесай

САЩ: деца убиват по 100 души на година


6-годишен стреля по учителка, момиче убива 11-годишно момче: в Съединени американски щати деца убиват с огнестрелни оръжия годишно по към 100 души. Кой носи виновността за това?

Съединени американски щати: дете подрежда патрони на фестивала Iron Freedom

" несъзнателно, зад него прозира предумисъл ", споделя шефът на полицията в Нюпорт Нюз, щата Вирджиния, Стив Дрю. Извършителят е момче на 6 години. То е стреляло с револвер по негова учителка. При случая тя е тежко ранена. По време на образователен час детето извадило револвер, насочило го към преподавателката и натиснало спусъка. Оръжието е на майката на първокласника, която има позволение за него, споделя полицейският началник.
Редакцията предлага
Семейството на момчето заяви посредством юриста си, че детето е имало увреждане и всеки ден е било водено на учебно заведение от един от родителите си. В седмицата, когато е произвело изстрела, за първи път е било пуснато да отиде самó на учебно заведение.

" До края на живота си ще съжаляваме за това, че никой от нас не го придружи през този ден ", споделя бащата на детето. Междувременно момчето е настанено в здравно заведение, без да е ясно каква ще бъде по-нататъшната му орис. Неясни са също и последствията за майката, на чието име се води револверът.

Деца и младежи постоянно стигат до оръжия

Дори и в рядко се случва 6-годишен да насочи умишлено револвер против различен човек. Не са по този начин редки обаче случаите, в които деца или младежи се оказват с достъп до огнестрелно оръжие. Преди няколко дни в Далас 14-годишно момиче простреля на един паркинг 11-годишно момче. Въпросното момиче се скарало с друго момиче и насочило револвер против него, само че улучило смъртоносно намиращо се наоколо 11-годишно момче.

Неговата майка в това време излезе с прочувствено послание: " Ние, възрастните, би трябвало да беседваме с нашите деца и да ги учим, че насилието не е методът за решение на проблеми. "

Един 6-годишен, който стреля по учителката си, и една 14-годишна, застреляла 11-годишно момче. В интернет пък се върти едно видео, показващо малко детенце, разхождащо се с оръжие в ръка в един жилищен регион.

В доста семейства оръжията се държат незаключени

Ясно е едно: прекалено много родители, притежаващи оръжие, не ги съхраняват на недостъпно за децата място. Според проучване на университета в Харвард, в САЩ 4,6 милиона деца живеят в домове, в които има заредено оръжие, което в същото време не е надеждно заключено.

Кметът на Мемфис Джим Стриклънд споделя по този мотив: " Полицаи с 20, 25-годишна работа споделят, че в случай че преди е било доста извънредно юноша да се добере до огнестрелно оръжие, през днешния ден това към този момент е станало нещо обикновено. "

В някои американски щати законът задължава. Но не на всички места това се съблюдава. Джош Шугърман от организацията Violence Policy Center, която се застъпва за по-сигурен надзор над огнестрелните оръжия, показва страдание, че въпросът за съхранението на оръжието не е организиран законодателно на национално равнище - да има идентични правила, настоящи във всички щати.

Това пък постоянно води до случаи, в които деца успяват да се доберат до огнестрелно оръжие и даже да стрелят с него. По данни на организацията " Everytown For Gun Safety " през 2022 година са регистрирани минимум 301 изстрели, произведени от деца с огнестрелно оръжие. От тях над една трета са били смъртоносни.

И възрастните убиват: за 2023 има към този момент десетки убити

И 2023 стартира с неприятни вести от Съединени американски щати: единствено през първите 21 дни на годината към този момент е имало общо 38 набези с огнестрелни оръжия, при които са били убити минимум четирима души. Към тях обаче се прибавят и още две смъртоносни набези от последните дни. През миналия уикенд в южната част на Калифорния стрелец умъртви с огнестрелно оръжие 11 души в танцова зала, които чествали китайската нова година. А през вчерашния ден - още веднъж в Калифорния - 64-годишен мъж умъртви 7 души в две ферми, които са били негови сътрудници. Стрелецът се е предал на полицията. 

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР