Мнозина в Индия се обявяват за забрана на алкохола. Ефектът

...
Мнозина в Индия се обявяват за забрана на алкохола. Ефектът
Коментари Харесай

Отровата на Индия: Тук и децата пият


Мнозина в Индия се афишират за възбрана на алкохола. Ефектът от сухия режим обаче е противоречив. Това най-добре си проличава в Тамил Наду – щатът на най-закоравелите алкохолици.

Ченай /бивш Мадрас/ е столица на щата Тамил Наду по източното крайбрежие на Индия. Множество мъже на междинна възраст се тълпят пред едно заведение, оградено с ръждясали решетки. Чакащите нетърпеливо размахват банкноти, с цел да привлекат вниманието на касиера. Но той индиферентно прибира рупиите, поставя ги в картонения кашон пред себе си и едвам по-късно раздава на жадните бутилки с кафеникава течност. “Това не е напитка, а чиста отрова ”, споделя един от чакащите – очевидно пиян, - преди да пъхне бутилката в джоба на джинсите си. За брендито той е платил 220 рупии, към 3 евро. Към другото допустимо пиво – блудкавата бира никой не демонстрира интерес.

В щата Тамил Наду има 6800 държавно следени места за продажба на алкохол, сходни на описаното. Който няма пари, с цел да може да посещава хотелските питейни заведения, няма различен избор, с изключение на тези заведения. Само че опозиционната партия в Тамил Наду желае те да бъдат закрити.

Проблем с алкохола

Сухият режим към този момент е на дневен ред в Индия. Над 200 милиона индийци живеят в райони, в които е въведена цялостна възбрана на алкохола. Тя визира два пъти повече хора, в сравнение с по време на сухия режим в Съединени американски щати. Алкохолна възбрана вкара напоследък и щатът Бихар. На 5 април т. година там беше признат доста непоколебим закон, съгласно който продажбата, както и производството на алкохол се санкционират даже със смъртни присъди. И единствено за един месец след приемането на закона 13 души в едно населено място в щата Бихар са умряли вследствие натравяне със собственоръчно приготвена ракия.

Жените вървят на работа, а мъжете им пропиват всичко

Индийското общество има двойствено отношение към алкохола. В хиндуизма той не е категорично неразрешен, само че се счита за недостатък. Според мнозина, потреблението на алкохол е излишък от английското колониално владичество. В съпоставяне с европейците, индийците употребяват относително малко алкохол. Около една трета от популацията на страната протяга ръка отвреме-навреме към бутилката. Между 1992 и 2012 година потреблението на алкохол обаче се е повишила с 55 на 100. Освен това отношението на доста индийци към пиенето е проблематично: множеството пият единствено корав алкохол. С общо седем милиона алкохолици щатът Тамил Наду е отпред в алкохолната ранг-листа на страната.

“Тук и децата в учебна възраст употребяват алкохол. Алкохолизмът е част от бита ”, показва Анри Тифан, основател на организацията People’s Watch. Тифан е юрист и от десетилетия се застъпва за правата на най-бедните в Тамил Наду – т.е. на онази обществена група, на която алкохолът предизвиква най-вече вреди. Социални спорове от рода на домашно принуждение, полови издевателства, голямо задлъжняване са тясно свързани с потреблението на алкохол. Жените са най-честата жертва. “Заради алкохолизма на мъжете си те са принудени да работят двойно повече, другояче не смогват да изхранят фамилията, тъй като мъжете пропиват парите им ”, показва Тифан.

“Сутрин ръцете ми трепереха ”

Достатъчно е да хвърлим взор към Канага Нагар, един от най-бедните квартали в столицата Ченай, с цел да разберем жестоката действителност, която се крие зад тези думи. Над 15 000 фамилии са прогонени от противозаконните им колиби и принудително преселени в еднотипни блокове. Кучета, котки и кози бродят из залетите с отпадък улици. Младежки центрове и киносалони тук няма, най-близкото учебно заведение е на 15 километра. Единствена “утеха ” от безнадеждния делник жителите намират в някое от заведенията за следена продажба на алкохол.

Кампания против алкохола в щата Керала

“Сутрин ръцете ми трепереха, не можех да се храня и най-после се разболях ”, споделя 40-годишният Гопи – изпосталял мъж с хлътнало лице и мръсна риза. Преди три месеца спрял да пие, споделя той. И от този момент не излиза от тясната стая от 10 кв. м., в която живее с петчленното си семейство. Докато жена му е от пет часа сутринта на крайници. Взема първия рейс за една от вилните зони в Ченай, където работи като прислужница. “Намерят ли работа за една седмица, мъжете пропиват припечеленото през идната. Парите за издръжка на фамилията припечелват дамите ”, споделя Гопи.

Огромни данъчни доходи от алкохола

“Не е чудно, че от две години митингите против продажбата и производството на алкохол в щата Тамил Наду се оглавяват от дамите. Те упражняват солиден напън над локалното държавно управление. С предизборни обещания за изсъхнал режим се печелят най-много гласовете на дамите и на мюсюлманското население ”, показва адвокатката Гета Рамазесхан, която работи във Върховния съд в Ченай.

През последната година щатът Тамил Наду е взел 4 милиарда евро доходи от налог върху алкохола. Консумацията на алкохол финансира, с други думи, и обществените стратегии на щата. Фактът, че локалното държавно управление не постанова изсъхнал режим, е обвързван с непосредственото минало на Тамил Наду. Всеки път през последните десетилетия, когато е била налагана цялостна алкохолна възбрана, годишно измирали стотици поданици на Тамил Наду в резултат на консумация на алкохол-менте.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР