Навали е малко индийско селце. Известно е като селото на

...
Навали е малко индийско селце. Известно е като селото на
Коментари Харесай

Какво видяхме в селото на проститутките в сърцето на Индия


Навали е малко индийско селце. Известно е като " селото на проститутките ": там живеят потомци на кралски куртизанки. В Навали проституцията се предава като поминък от потомство на потомство. Но мнозина жадуват за смяна.

Деца и дами в село Навали

Навали е малко село в централната част на Индия. Намира се на осем часа път с автомобил от Бопал, столицата на щата Мадхя Прадеш, именуван сърцето на Индия. В Навали живеят представители на племенната общественост банчада, за която се твърди, че са потомци на кралски куртизанки. Общо тя наброява към 20 000 души, по-голямата част от които са дами, разпръснати из над 120 села в този безпаричен регион на страната. В Навали и другите села от региона проституцията е наследствено занятие, излъчено от едно потомство дами на идващото.

В село Навали няма пътища, нито публично опазване на здравето, думата обучение там дълго време е била нещо непознато. Безработицата е висока, а множеството от мъжете с работа са заети в земеделието. Подобно на всички други обитаеми места в региона, Навали страда от изключителна беднотия.

Но и тук последователно нещата се трансформират: от ден на ден млади девойки обръщат тил на проституцията и стартират да получават цифрови умения. " Има позитивна смяна. Момичетата стартират да се връщат в учебно заведение, те учат и това в действителност е смяна. Това, от което имаме потребност в този момент, е повече работа ", споделя пред Дойче Веле 18-годишната Разия Байда.
Редакцията предлага
" Тук проституцията има дълга история "

Приятелят ѝ Неха Банчада желае да стане доктор. Той е уверен, че в случай че всички в селото имат работа, доста неща ще се трансформират към по-добро. " Но за жалост никой не чува апелите ни ", споделя момчето.

Организации, работещи по осъществяване на националния проект за електронно ръководство, са провели тук обучения по мобилни приложения, цифров маркетинг и обществени медии, в което са взели участие дами от региона. За смяна на настройките сред местните хора са нужни доста старания, споделя Бхарат Нагар от организацията CSC (Common Services Center). " В този район проституцията има дълга история. Хората са подозрителни и трябваше да поставим големи старания, с цел да убедим локалния водач в преимуществата на нашата стратегия. "

Това удостоверява и ръководителят на организацията Динеш Тяги, който приказва за мощна опозиция от страна на локалните хора. " Да промениш традициите в един район, включително традиционните занимания на тези хора, населяващи един от най-бедните райони на Индия, е голямо предизвикателство ", споделя той пред Дойче Веле.

Надеждата умира последна

Т.нар. наследствена проституция се практикува и в други елементи на Индия. Манги Бхай, който е в средата на 40-те, изяснява аргументите за обичайното упражняване на търговията с плът: " След като няма друга работа, какво може да прави човек? Притиснати от бедността, на хората им се постанова да правят това. Това е главната причина ", казва той.

Но други възможности несъмнено има. Откакто е стартирала програмата за цифрово образование, доста младежи в региона придобиват нови познания.

Млади дами от Навали

" Аз персонално се научих да работя с шевна машина. Хората от CSC организираха тук 10-дневен курс и аз научих доста нови неща. Ако тази стратегия продължи, считам да продължа образованието си ", споделя Рену Бачада, млада жена от Навали.

Все още е прекомерно рано да се каже дали цифровата просветеност може да помогне за поведенчески и обществени промени и да заличи проституцията изцяло. Но началото е поставено и мнозина желаят да се възползват от тази опция. А ентусиазмът, който се вижда измежду младите девойки, дава вяра.

***

Вижте и това видео:
Индия: в селото на безплодните жени
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР