За взривове в близост до защитена пещера сигнализираха зрители на

...
За взривове в близост до защитена пещера сигнализираха зрители на
Коментари Харесай

Взривове в кариера за варовици може да унищожат защитена пещера

За гърмежи наоколо до предпазена пещера алармираха фенове на bTV Новините. Детонациите са планувани в региона на кариера за варовици и съгласно спелеолози, това може да докара до разрушаването й.

Врачанската пещера „ Гълъбарника” е естествена забележителност. Тя и други две пещери наоколо се населяват от няколко типа прилепи, които са застрашени от изгубване.

При обиколка в региона спелеолози виждат терен, квалифициран за взривни действия. По техни калкулации, дистанцията от входа на пещерата до мястото на гърмежите е едвам стотина метра. Има риск те да отрежат част от галериите и е съвсем несъмнено, че част от образуванията вътре ще бъдат разрушени.
Снимка: bTV
От фирмата-концесионер на кариерата обявиха, че капиталовото им предложение е утвърдено, в съгласие и се съблюдава. Това не успокоява спелеолозите. „ Изрично е упоменато в този отчет за оценка на съгласуемост, (…) че кариерата няма да се развива в посока на пещерата и действия, които ще са наоколо до пещерата, ще бъдат вероятни чак след 30 години.”, показва доцент Д-р Николай Симов от Българската федерация по спелеология.

„ Подготвените взривни действия не попадат в границата на естествената забележителност”, откри инспекция на еко инспекцията във Враца. Според техните измервания, отстоянието от мястото на гърмежите до входа на пещерата е над 200 метра.
Снимка: bTV
За гърмежите е наета външна компания. Ще пощадят ли пещерата, прилепите и природата, ще се разбере скоро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР