За Великден храмовете в най-голямата православна страна - Русия, отвориха

...
За Великден храмовете в най-голямата православна страна - Русия, отвориха
Коментари Харесай

Храмовете в Русия отвориха врати за Възкресение

За Великден храмовете в най-голямата православна страна - Русия, отвориха порти за миряните, макар рестриктивните мерки, наложени поради ковид.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил пожела на православните християни духовно здраве и религия, че възкръсналият Христос открива действителна опция за смяна на живота към по-добро. По традиция той оглави пасхалното свещенодействие в основния храм на страната „ Христос Спасител “.

В обичайното си обръщение към вярващите патриархът назова тазгодишния Великден необикновен:

„ Възкресението Христово победи основния зложелател на човечеството - гибелта. Сегашната Пасха е особена и тази специфичност се заключава в вярата, че напастта на пандемията също ще отмине и, оставяйки ни редица значими уроци, въпреки всичко ще ни напусне вечно “.

По думите на патриарха пандемията ни е напомнила какъв брой нежно е човешкото съществуване и какъв брой скъп е животът, какъв брой значима е отговорността и какъв брой скъпо е живото човешко другарство, което не може да бъде сменено от виртуалното:

„ Призовавам всички вас, скъпи братя и сестри, в тези светли пасхални дни да поразмишлявате за живота и да го видите през призмата на пандемийните уроци. И да станете по-добри, по-отговорни и по-внимателни един към различен. И дано ни оказва помощ в това възкръсналият Господ “.

На богослужението участваха съветският президент Владимир Путин и кметът на Москва Сергей Собянин. Минути след среднощ патриархът възвести Христовото Възкресение.

Патриарх Кирил изрази насладата си от обстоятелството, че тази година, за разлика от предходната, на пасхалното свещенодействие в основния храм на Руската православна черква участват миряни. Той пожела на всички скорошно и цялостно освобождение от ковид, като акцентира в това време, че има голям брой други инфекции, които " заразяват човешката душа ". По думите му прегрешението е " доста по-тежка и рискова болест от физическите болести ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР