За ръководството на Министерство на земеделието е най-важно българското население

...
За ръководството на Министерство на земеделието е най-важно българското население
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Имаме запаси от зърно за 2 години

„ За управлението на Министерство на земеделието е най-важно българското население да има задоволително снабдяване “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на конференция. Той изясни, че съществена цел е основаването на допустимо най-хубавата среда за стабилно развиване на бранш земеделие. По думите му за реализиране на тази цел в съгласуваност с други министерства са извършени редица срещи през миналата седмица.

„ Съвместно с вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова е извършена среща със Сдружението за съвременна търговия, представителите на огромните търговски вериги в България, по време на която ни увериха, че българските жители би трябвало да са изцяло спокойни за доставките на артикули “, сподели министърът. Той добави, че няма нараснало търсене на артикули, както и че веригите на доставки работят обикновено и пазарът е спокоен. По думите му са били разисквани и опциите за обезпечаване на спомагателни средства и способи за поддръжка на български производители.

Министър Иванов изясни, че Министерството на земеделието е провело среща и с ръководителите на Българската стопанска камара и на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи.

„ Заедно с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев участвахме в съвещание на Консултативния съвет по зърното. Мога да заявя, че страната ни разполага със ресурси от зърно за идващите две години, което подсигурява успокоение на пазара “, сподели министърът на земеделието. Той сподели още, че дружно с Министерство на финансите се подхващат и ефикасни ограничения, с цел да може в къси периоди да се реализира непоклатимост на цените на питателните артикул, както и в поддръжка на бизнеса.

По думите му се изследват опциите за закупуване на торове непосредствено от производител за да се сътвори ресурс. „ По този метод ще сме готови, в случай че се стигне до далавера с цените “, акцентира аграрният министър.

Министър Иванов заяви, че на среща с оранжерийните производители е стихотворец ангажимент да бъде направено всичко допустимо за решение на техните проблеми. Той напомни, че помощта de minimis за бранша от 3,5 млн. лева ще бъде разпределена единствено сред стопани, които са осъществили продукция предходната година. „ В разговор с Европейската комисия ще се работи по този начин, че  плануванаъа Коронавирус помощ от 111,5 млн. лева да бъде разпределена допустимо най-рано сред производителите “, сподели още министърът на земеделието.

Министър Иванов осведоми, че е извършена среща и с шефовете на държавните горски предприятия и шефовете на районните дирекции по горите. „ За следващ път декларирахме, че ще продължим строго да следим дейностите по дърводобив и дървообработка, както и че ускоряваме контрола при износа на дърва “, сподели той и добави, че взаимно Изпълнителна организация по горите и „ Търговски сдружения и държавни предприятия “ от началото на годината са направили над 80 000 инспекции, вследствие на които са формирани близо 2000 акта за определяне на административни нарушавания.

Министър Иванов съобщи, че както е било оповестено, към този момент се доставя  дървесина за локалното население на налични цени. По думите му задачата е да се обезпечи както този отоплителен сезон, по този начин и идващият. Той изясни, че все още продажбите се реализират към този момент в 21 склада в страната, като следва те да станат 56 - новите 4 склада са открити в границите на Северно централно държавно дружество – ДЛС-Воден, ДЛС-Дунав, ДЛС-Росица и ДГС-Горна Оряховица.

Министър Иванов увери, че Министерство на земеделието е в непрекъсната връзка с сектора, както е било и досега. Той заяви, че следва среща на Съвета по земеделие и риболовство към Европейски Съюз, която ще се организира по-късно през днешния ден. Министър Иванов съобщи, че на нея ще осведоми сътрудниците си, че при извънредно неподходящо развиване на пазарната обстановка съществува възможност България да предложи Европейски Съюз да задейства други механизми, планувани в Договора за Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР