„За периода 2014-2020 година са сключени 2913 договора по проектни

...
„За периода 2014-2020 година са сключени 2913 договора по проектни
Коментари Харесай

Фрапантни злоупотреби за 24 млн. лв. в Северозапада разкри икономическият министър

„ За интервала 2014-2020 година са подписани 2913 контракта по планови оферти на стойност 2 милиарда и 63 млн., от които 930 плана в Северозападен регион, който бе предпочитан през целия програмен интервал, на стойност 478 млн. “, изясни тя.

„ Констатираме, че средствата фактически са дадени по одобрените бизнес проекти на всяка една от компаниите, с концепцията да подобрим бизнес средата, както и да търсим косвените резултати за виталните стандарти на българина. От разбора се вижда обаче, че 1/3 от регистрираните нередности /333/, са от Северозападния регион. Констатираните нарушавания са 94 на брой и са на стойност на промяна 24 млн. лв.. Най-много от тези нередности са свързани с провеждането на публични поръчки и с метода, по който се закупуват средства за активи, както и 9 от тях са свързани с резистентност на инвестицията “, изясни Везиева.

Тя добави, че Северозападният район се употребява с приоритет по тази стратегия, тъй като там се регистрира най-висока степен на беднотия и най-ниско развиване на бизнеса.

„ Заради това броят на всички тези нередности ни кара да си мислим, че сме имали положителното предпочитание да променим нещо, само че резултатът не е по никакъв начин добър. Само в IT бранша са открити 42 броя нередности, който по принцип е водещ в нашата страна. Става дума за неприемливи практики, като да вземем за пример има компании, които са заявили, че работят със програмен продукт, а действително работят на напълно други места “, добави министърът.

„ Идеята е да покажем, че страната се пробва да подкрепи бизнес средата посредством грантовите схеми и желае да вижда резултат от тях. За жал нито се е подобрил виталният стандарт, нито е намаляла вътрешната миграция в този регион. Ето за какво в идващите ограничения ще разработим спомагателни ограничения, които да бъдат по-опростени и да дават по-добър резултат на контрола “, уточни още Даниела Везиева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР