За наше огромно съжаление, рано или късно ще се сблъскате

...
За наше огромно съжаление, рано или късно ще се сблъскате
Коментари Харесай

Трапезата за помен

За наше голямо страдание, рано или късно ще се сблъскате с това какво би трябвало да участва на трапезата за помен и е доста евентуално таман в подобен печален миг да нямате никаква визия какво би трябвало да бъде сервирано на нея.

В този ред на мисли ние ще се опитаме да сме ви от изгода, изброявайки ви единствено тези неща, без които една софра за помен не е редно да бъде приготвена за посрещане на най-близките хора на покойника.

Храната, както и напитките, които се сервират за помен, са един тип връзка сред покойника и опечалените, като първите хапки или глътки от напитките се оставят точно за покойника. Това непроменяемо става с думите За Бог да елементарни! И въпреки действително да се хранят и да утоляват жаждата си единствено живите, се смята, че това способства за запазване на равновесието в света сред живи и мъртви.

Ето какво би трябвало безусловно да участва на трапезата за помен, без значение в кой завършек на България се прави поменът.

1. Варено жито

Рецепти за това по какъв начин се подготвя варено жито, можете да намерите на уеб страницата ни, само че е добре да имате поради, че то се подготвя от миналата вечер. Дали ще добавяте към него ванилия, канела или мирис на лимон, към този момент зависи от личните ви желания.

2. Пита

 Пита за помен Снимка: Ваня Георгиева

Питата, която се подготвя за трапезата за помен или за обичайното хранене, което се реализира на самия гроб, се назовава пътнина. Тя се разчупва с ръце (по предписание на гробищата всички храни се употребяват с ръце, а не с прибори) и първият пай се оставя на покойника, с цел да му е пътнина душата. В другите краища на България упоменатата пита за помен пътнина се подготвя по друг метод, само че нормално съставлява безквасна пита.

Вместо пита може да се подготви и баница или пък на трапезата да участват както пита, по този начин и баница.

3. Вино

Задължително е на трапезата да участва алено вино, само че в последно време от ден на ден се постанова традицията да се сервира и този тип алкохол, който е бил желан за консумация от покойника. Ако е консумирал алкохол.

4. Сладки

 Трапезата за помен

Независимо дали ще са бонбони или ръчно приготвени сладки или сладкиши, те са неизменима част от трапезата за помен.

5. Плодове

В някои краища на родината ни към този момент не се смята за традиция да се оферират плодове на трапезата за помен. Все отново, в случай че желаете да спазвате старите традиции, то подредете на масата и разнообразни плодове. Важно е те да са от тези, които са първи за сезона си, изключително в случай че са били желани от покойника.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР