За излизането на международните финансови пазари се заговори усилено още

...
За излизането на международните финансови пазари се заговори усилено още
Коментари Харесай

Правителството взе 5 млрд. лева заем от капиталовите пазари

За излизането на интернационалните финансови пазари се заприказва интензивно още през вчерашния ден, а през днешния ден Министерството на финансите е пласирало две две излъчвания облигации с общ размер 2.5 милиарда евро, или близо 5 милиарда лева Книжата са със период на погасяване 10 и 30 години, заяви " Капитал ".

Първоначално от МФ бяха оповестили, че оферират облигации за към 2 милиарда евро, само че търсенето мощно е надвишило тази сума (заявките са били за над 7 милиарда евро) и по този начин в последна сметка са били продадени продадени по 1.25 милиарда евро от всяка емисия. Това са съобщили участници в записването на българските облигации пред " Капитал ".

Очаква се Министерството на финансите да даде детайлности в публично известие.

Това е първото излизане на България на интернационалните пазари след 2016 година Страната наподобява в положително финансово здраве и поемането на дълг е по-скоро " за всеки случай ", а не тъй като е извънредно належащо.

Фискалният запас е към 10 милиарда лв. и макар че пандемията удари стопанската система и приходите в хазната, до края на юли бюджетът бе на плюс (според прогнозата на МФ едвам през август разноските ще превишат приходите - предстоящият недостиг е към 190 млн. лева).

Но краят на коронакризата не се вижда и по тази причина е добре страната да има запаси. Много европейски страни побързаха още напролет да вземат заеми, с цел да си обезпечат буфери поради проблемите с Ковид-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР