За експлозиите и разхерметизирането амонякопровода първи съобщи ръководителят на администрацията

...
За експлозиите и разхерметизирането амонякопровода първи съобщи ръководителят на администрацията
Коментари Харесай

Заплашена ли е зърнената сделка между Русия и Украйна? frognews.bg

За детонациите и разхерметизирането амонякопровода първи заяви ръководителят на администрацията на украинския район Олег Синегубов на 6 юни в своя Telegram. Според него случаят е станал покрай село Максютовка (близо до линията на прикосновение сред въоръжените сили на Украйна и съветската войска.

Ден по-късно, на 7 юни, пресслужбата на съветското министерство на защитата уточни, че украинска диверсионно-разузнавателна група е отговорна. 

Русия употребява тръбопровода, с цел да изпомпва до 2,5 милиона тона амоняк годишно за международен експорт до украинското пристанище Пивденный на Черно море от Толиати на река Волга в западна Русия. Той беше затворен след нахлуването на Москва в Украйна. Това е най-дългият водопровод за амоняк в света с дължина към 2470 километра.

Защо зърнената договорка е в риск? 

Зърнената договорка бе реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Украйна предишният юли на фона на опасенията от продоволствена рецесия поради войната с Русия. Оттогава тя е удължавана три пъти, последно до 17 юли. Повече от 31 милиона тона най-вече царевица и пшеница са били изнесени от Украйна по силата на договорката. 

Повторното й удължение обаче може да се окаже предизвикателство, в случай че амонякопроводът бъде развален. Русия неведнъж е изисквала по време на договарянията нейният експорт на амоняк да бъде улеснен, изясняват от организация " Ройтерс ". 

През септември предходната година " Ройтерс " оповестиха, че Организация на обединените нации е предложила съветският амоняк да бъде пренасян по водопровод до руско-украинската граница с посредничеството на американска компания. Организация на обединените нации е предложила Киев, Москва и Анкара да стартират подготвителна работа по рестартирането на тръбопровода, като в същото време водят паралелни договаряния за разширение на черноморската договорка, с цел да включат повече украински пристанища и други товари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР