За да избегнете неприятности по пътя, важно е предварително да

...
За да избегнете неприятности по пътя, важно е предварително да
Коментари Харесай

Как да подготвите колата си за зимата - 10 съвета от сервизни майстори

За да избегнете неприятности по пътя, значимо е авансово да подготвите колата за студа, следвайки главния надзорен лист, който съблюдават множеството огромни сервизи на Запад. Ето и най-важните препоръки.
1. Сменете летните гуми със зимни
Температурната граница, при която би трябвало да се извърши подмяната, е +7 ° C. Ако междинната дневна температура на въздуха е стане по-ниска, не се предлага да карате летни гуми, защото при ниски температури те губят своята разтегливост, което води до понижаване на свойствата на сцепление на гумата.
2. Направете диагностика на окачването
На хлъзгави повърхности лидерът би трябвало да бъде изключително деликатен. През зимата сцеплението на гумите отслабва поради обледеняването на пътя, тъй че даже незначителни нередности в окачването или кормилното ръководство могат да доведат до загуба на непоклатимост. Професионалната диагностика ще ви разреши да определите дали има износени елементи и кои би трябвало да бъдат сменени.

3. Снабдете се с добавки за горивото (за дизеловите автомобили)
Препоръчително е притежателите на дизелови коли да закупят добавка, която усилва устойчивостта на дизеловото гориво към заледяване при минусови температури. Препоръчително е да сипете въпросната добавка директно преди зареждане с гориво, тъй че добавката да се смеси с горивото в резервоара.
4. Проверете и, в случай че е належащо, сменете маслото
При мразовити условия маслото се сгъстява и смазва съставените елементи и сглобките по -лошо, което води до нараснало изхабяване на съставените елементи на елемента. В допълнение, свойствата на маслото се утежняват при приложимост, което дружно може доста да понижи живота на мотора или трансмисионните елементи. Препоръчва се да се налива тип масло, което по-малко се сгъстява от студа. Също по този начин си коства да ревизирате за течове на масло по мотора, скоростната кутия и диференциалите. Маслените уплътнения замръзват в студено време, заради което през зимата капките могат да се усилят фрапантно.
5. Проверете антифриза
Преди зимата се предлага да ревизирате охлаждащата течност. Тя би трябвало да е устойчива на ниски температури. Необходимо е да се поддържа течност от антифриз и вода в радиатора, която не замръзва при температури до -40 ° C.
6. Проверете и, в случай че е належащо, сменете спирачните накладки
Разликата в спирачните моменти на колелата е главната причина за хлъзгане. Вероятността от загуба на надзор през зимата се усилва още повече заради хлъзгави пътища, а неравномерното задействане на спирачките може да утежни обстановката и да докара до акцидент. При инспекция на спирачната система, експертите в сервизния център ще оценят нейната успеваемост, както и стабилността на автомобила, ще ревизират за течове на спирачна течност. За да се предотвратят произшествия, се предлага промяната на спирачните накладки преди зимата, даже и да не са изцяло износени.
7. Проверете положението на акумулатора
Натоварването на акумулатора на колата през зимата се усилва доста - в студа потенциалът на акумулатора понижава, а маслото в мотора се сгъстява. Ето за какво е належащо да се извърши наложителна диагностика на батерията преди зимата, даже и да е нова. Трябва да се ревизира равнището на електролита в батерията и неговата компактност - работната стойност за сярна киселина е 1,27 g/cm3. Освен това се прави оценка напрежението, което батерията създава - при изключен мотор, то би трябвало да бъде най-малко 12V.
8. Проверете / сменете ангренажния ремък
Ангренажният ремък на съвременен мотор е планиран за 50-100 хиляди километра. Въпреки това, през студения сезон натоварването на ангренажните ремъци се усилва доста, което може да докара до скъсването им. Подобна щета е несъвместима с по-нататъшното придвижване на автомобила и изисква комплицирани и скъпи поправки. Ето за какво се предлага авансово да посетите сервизен център за диагностика.
9. Проверете работата на отоплителната и вентилационната система
Необходимо е да се обърне внимание на работоспособността на " парното ", системата за подаване на въздух и положението на филтъра в купето. Ако последният е нечист, това доста ще утежни циркулацията на въздуха и вследствие на това ще предизвика запотяването на стъклата. Поради това се предлага промяната на този филтър, в случай че е належащо.
10. Поставете в колата си така наречен " зимен комплект "
Не забравяйте да се снабдите с четка за разчистване на сняг и стъргалка за лед. Важно е да се означи, че последната се употребява извънредно за разчистване на стъкла, защото стъргалката може да повреди боята на автомобила. По същата причина е по-добре да изберете по-мека четка за разчистване от сняг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР